И македонският министър-председател Зоран Заев стана жертва на руски комици, които са се представили за бившия украински президент Петро Порошенко. Запис от разговора е разпространен в интернет, но неговата автентичност все още не е потвърдена.

Руските комици Вован /Владимир Кузнецов/ и Лексус /Алексей Столаров/ се прочуха в цял свят със своите разговори, в които се представят за президенти и други известни хора. Така те успяха да заблудят генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, френския президент Еманюел Макрон и певеца Елтън Джон.

В разговора с македонския премиер, който са провели, представяйки се за Порошенко, те са обещали от името на бившия украински лидер посредничество при преговорите с вселенския патриарх Вартоломей за автокефалния статут на Македонската православна църква. По-рано Заев обеща да направи всичко възможно за отделянето на МПЦ от Сръбската.

Македонският премиер също така е засегнал и редица външнополитически въпроси – Преспанският договор, отношенията Сърбия-Косово, а също така е разкрил детайли за политиката на ЕС и НАТО спрямо Русия.

Заев подчертава като най-голяма опасност близостта на Сърбия с Русия и проектите на Белград за размяна на територии. Според македонския премиер това може да взриви целия регион.