Със силно участие се представи Русенският университет на тазгодишното международно състезание за енергийно ефективни автомобили „Шел Екомаратон“, което се проведе на пистата „Мерцедес Бенц“ край Лондон. В надпреварата се включиха над 1500 студенти от инженерни специалности със 140 автомобила от 28 страни от цял свят, заяви ректорът на университета проф.Христо Белоев и поздрави двата отбора за запомнящото се участие.
В оспорваната категория на футуристични прототипи екипът на „Автомобилист“, който вече шеста година участва в уникалното състезание, се нареди на 15 място от общо 41 участника.
„Изминахме 424 км с 1 киловатчас енергия, като максималната ни скорост на движение е 40 км/ч. Изцяло новият прототип вече е с 15 кг по-лек и тежи само 27 кг, дълъг е 2.10 м и широк 60 см. В него няма как да се побере човек с ръст над 1.60 см, заради това пилотите ни са жени. Заради новата електроника, окачване и аеродинамика нямахме възможност да тестваме достатъчно болида в реални условия на писта, затова не постигнахме максималния резултат, на който сме способни. Очаквахме повече“, обобщи представянето на своя отбор ръководителят на „Автомобилист“ доц.Симеон Илиев. Въпреки това той изтъкна, че генералният директор на инициативата е посетил техния бокс и е похвалил екипа за уникалния дизайн. 
Впрочем и двата автомобила са изработени от карбон и са впечатлили видните инженери с визията си.
Другият участник от Русенския университет - отбор „HydRU“, ръководен от доц.Иван Белоев, се състезава в категорията за градски тип автомобили, където участваха общо 12 отбора, а той се нареди на 5 място.
„Нашият автомобил тежи 99 килограма, като сме го олекотили с 20 кг спрямо миналогодишната версия, дълъг е 3 метра и може да развие до 50 км/ч. Пилотите ни успяха да изминат 118 км с 1 куб.м водород“, разказа доц.Георги Христов. И обясни, че инженерите на състезанието са били впечатлени от факта, че голяма част от колата е изработена на 3D-принтери, а Русенският университет се е превърнал в еталон в надпреварата и останалите отбори често опитвали да разузнават неговите инженерни постижения. 
Идеята на екомаратона е да тества колко най-дълго разстояние може да измине един автомобил с единица енергия. За по-ниския разход са отговорни в голяма част пилотите, които имат за цел да поддържат еднаква скорост, тъй като всяко натискане на спирачката или газта води до по-висок разход на енергия.