Национална кампания за борба с недекларирания труд „Сивото убива!“ на КНСБ днес започва от област Плевен и ще премине през цялата страна, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Целим най-кратко три неща. На първо място - мобилизация и събуждане на енергията на работещия българин. Да повярва, че може да промени нещата там, където се нарушават правата му - работно време, заплащане на работни заплати, договори, които ги няма всъщност, и така нататък. Масови нарушения виждаме в много сектори, особено в строителството, в леката промишленост, в земеделието и „Търговия и ремонт на автомобили“, както и при обучение на водачи. Това са четири сектора, за които всички данни показват, че са с най-голям дял на сива икономика и недекларирана заетост и там е концентрирано нашето внимание, коментира президентът на КНСБ.
По този повод КНСБ стартира мобилно приложение, което дава възможност анонимно хората да подават своите сигнали към синдиката - да опишат какво точно се нарушава. 
В тази среда искаме взаимно да се подкрепим - ние поемаме ангажимент сигналите да стигат до контролните органи, да проверим те какво са свършили по тях, и да върнем обратно отговор на подалите сигналите, поясни Димитров.
Той бе категоричен, че за работодателите сигналите ще останат анонимни. Така ще се следи какво е свършено и какво може да се промени в цялата среда, или ще се влиза в съда, ако се установят нарушения на закона, каза той.
Засега има двадесетина сигнала в системата, подадени за месец и 400 сваляния на мобилното приложение. Очакванията са до края на годината  сигналите да нараснат многократно. Идеята на КНСБ е подадените сигнали за нарушения да бъдат отделени в бъдеще на два отделни сайта. Ще бъде направена класация на добрите и лошите работодатели според това спазва ли се трудовото законодателство и изплаща ли се всичко дължимо „на чисто и на светло“, по думите на Димитров.