Творби на едни от първите жени композиторки ще прозвучат в първия концерт, с който започва тазгодишното шесто издание на фестивал и академия „Алегра“. На 15 юли в 19.30 ч в зала „Европа“ на Доходното здание започва концертът на двама именити български виртуози - пианиста Людмил Ангелов и виолиста Румен Цветков, които ще представят своята програма, с която жънат овации. В нея са включени произведения на Йоханес Брамс и Сергей Прокофиев, но началото е с три романса на Клара Шуман и ще завърши с шест песни на Полин Виардо, любимата на великия писател Иван Тургенев. 
Богатата концертна програма на „Алегра“ продължава на 16 юли с творби на Шуман, Брамс и Шостакович - те ще бъдат изпълнени от проф.Ласло Феньо, виолончело, и Антония Йорданова, пиано. А ден по-късно 
предстои друго пиршество за духа 
- концертът на четирима музиканти, които работят в Цюрих, свирят в Цюрихската опера и в Тонхале оркестър. Това са цигуларите Михаел Салм и Мишел Вили, виолистката Румяна Найденова и челистът Саша Неустроев. Те ще изпълнят творби на Александър Бородин и Антонин Дворжак. На 19 юли „Алегра“ работилница за камерна музика ще представи произведения на Моцарт, Аренски и Брамс. 
А за 21 юли в Голямата зала на Доходното здание е предвидено представянето на импровизирания симфоничен оркестър OrchestrAMATA. В него под палката на Хуго Болшвайлер на сцената ще излязат Михаел Салм, Мишел Вили, Румяна Найденова и Саша Неустроев, а към тях ще се присъединят още техни колеги. Това ще бъдат 
обоистът Клемон Ньоел и тромпетистът Алберт Бенц от Цюрихската опера
а Петър Найденов, създателят и вдъхновителят на „Алегра“ ще обърне за съвсем кратко гръб на организаторската работа и ще се върне към своя контрабас. Всички заедно ще изпълнят Ballsirenen на Франц Лехар, откъс от „Класично и романтично“ на Панчо Владигеров, Три пиеси за оркестър на Лирой Андерсон и ще завършат концерта с Деветата симфония на Антонин Дворжак. 
На следващия ден в зала „Европа“ е концертът на китариста проф.Андреас фон Вангенхайм, който за пореден път ще зарадва русенските ценители на музиката със
стилно подбрана програма
Публиката ще има възможност също да чуе заключителните концерти на различните майсторски класове от тазгодишното издание на фестивала-академия. Те са в зала „Европа“ - на 20 юли е на мастеркласа по виола и камерна музика, на 21-ви - по виолончело, на 23-и - по цигулка и на 25-и - на младите китаристи. 
Началният час за всички концерти е 19.30, изключение прави само изявата на младите виолончелисти, които ще свирят от 16 часа, за да могат след това и самите те да се влеят в публиката в Голямата зала на Доходното, която ще чуе изпълненията на OrchestrAMATA.