Министърът на външните работи на Косово Беджет Пацоли заяви, че делегация от Прищина няма да участва в срещата на върха за сътрудничество в Югоизточна Европа поради начина, по който БиХ като страна-домакин третира Косово.

Пацоли смята, че подобно отношение е неприемливо и хвърля сянка върху наскоро проведената среща на върха на Западните Балкани в Познан, Полша.

Начинът, по който те мислеха да третират държавната делегация на Косово, е неприемлив и хвърля сянка върху наскоро приключилата среща на върха в Познан в рамките на Берлинския процес, където показахме волята да бъдем конструктивни в регионалните инициативи и организации. За съжаление, тази воля е разбрана погрешно от настоящия председател на президентството на БиХ“, твърди Пацоли.

В своя профил във Фейсбук той пише, че подобни нагласи към Прищина, като следващ лидер на срещата на върха за сътрудничество в Югоизточна Европа, не са добри за БиХ, като се има предвид, че този форум е създаден с цел укрепване на добросъседските отношения в региона и пълната интеграция на Югоизточна Европа в евроатлантическите структури.

По-рано президентът на Косово Хашим Тачи подчерта, че отказва да вземе участие в срещата на върха на БиХ, тъй като поканата на председателя на президентството на БиХ Милорад Додик е унизителна, защото Косово не се третира като останалите участващи страни.