Областният управител Галин Григоров и кметът на община Борово Валентин Панайотов откриха в село Батин най-новия войнишки паметник в областта. Той е посветен на жителите на селото, загинали в двете световни, Балканската и други войни от миналия век. 
Григоров благодари на батинчани за общите усилия, с които е изграден паметникът, и за подкрепата от Министерството на отбраната. Той награди със знака на областния управител председателя на инициативния комитет за паметника проф.Петър Балкански. Всички членове на комитета получиха грамоти от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.  
Сред гостите на тържеството бяха Иво Антонов от МО, кметът на Батин Бахри Ефраимов, началникът на Военното окръжие в Русе полк.Цанко Недев, началникът на гарнизона подп.Павлин Илиев, о.з.генерал Атанас Атанасов, както и множество жители и гости на селото.
Церемонията по откриването на паметника се състоя в деня, в който Батин по традиция отбелязва Празника на рибата. През деня над 150 самодейци от Батин, Борово, Волово, Обретеник, Екзарх Йосиф и Горно Абланово се надпяваха и веселиха публиката, сред която бе и народният представител Пламен Нунев. Майстори на прочутата батинска рибена чорба пък показаха умения и зарадваха местни жители и гости с дегустации на вкуснотии по оригинални рецепти.