Вълна от заявления за валидиране на успеха на деца със специални образователни потребности заплашва да залее училищата, алармира директорът на русенското „Ангел Кънчев“ Енчо Енчев. Тъй като дете, което е било определено като такова с въпросните потребности /едно време им казваха бавно развиващи се/, не е получавало нито една оценка по време на обучението си - и съответно няма диплома за основно или друго образование, то не може да вземе шофьорска книжка. Точно това е причината много хора да се възползват от възможността, която дава новият закон за образованието - такива ученици да се явят на изпити, за да получат реални оценки по съответните предмети.   

И в крайна сметка да вземат нужната диплома, за да се сдобият законно и с мечтаната книжка за шофьор. 
Вече идват родители, които носят заявления с текст: „Моля да ни дадете удостоверение за валидиране на знанията“, като отдалече е ясно, че и трите ключови думи не са обичайни за речника им, казва Енчев. „Завчера идва един баша на дете, завършило 6 клас - чак сега разбрал, че след 7 клас синът му няма да вземе шофьорска книжка. И се започва. Трябва да сформирам комисия, която да подготви изпитването, като вземе под внимание промените в учебниците и учебното съдържание, след това да назнача квестори, след това да събера комисия по оценяване. А в деня, в който въпросният младеж получи на изпита двойка, той има право тутакси да подаде заявление за ново явяване. И така до безкрай. Пак комисии, пак квестори... Тъй като в закона не е регламентирано колко често могат да се провеждат такива изпити за валидиране, тези бивши ученици могат да се явяват безброй пъти. А за училищата това ще се превърне в едно крайно изнервящо обстоятелство, в общи линии, с предвидим край. Защото може да има и изключения, но в масовия случай повечето от явяващите се няма да могат да се справят с материала. Те нали затова са били на ресурсно подпомагане - именно защото не са можели да се справят с преподавания материал. А сега ще трябва да го усвоят за кратко време - при това не за един клас, а за четвърти, пети, шести, седми...“, коментира Енчо Енчев.
Според него може да се стигне дотам някои негови колеги да почнат да си затварят очите и да пишат „по една тройка“, колкото да се вземе въжделеният документ. Но после нали такъв човек ще подкара автомобил и става реално опасен за хората, тревожи се Енчев. 
На работна среща в Русе с Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование, Енчо Енчев /който оглавява русенската структура на сдружението/ предложи да се внесе в просветното министерство предложение да се регламентират две сесии за валидиране годишно. Идеята му бе подкрепена от други негови русенски колеги, а Александров обеща да я внесе като предложение в МОН.