Гигантски графит украси  двора на Хуманитарната гимназия  "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив. Негови автори са световно известните графити артисти - Ела и Питр.

През седмицата Европейската столица на културата Пловдив се събуди с гигантски графит върху 5000 кв.м. Автори са френските графити артисти Елла и Питр, които бяха специални гости на Фестивала на студентите франкофони от Централна и Източна Европа.

Авторите не показват лицата си и не дават интервюта.  Искат посланията им да достигат до хората само чрез рисунките им. Те са създатели и на най-голямата графити - фреска в Европа – близо два хектара и половина, която краси френската столица – Париж. 

За изрисуването на "Спящите великани" в Пловдив, които са запазена марка на Ела и Питр, се включват над 80 френскоговорящи студенти от различни европейски държави.

Създаването на графита е част от заниманията на общо 5 ателиета по танци, музика, театър, дигитална култура и градско изкуство. Студенти от 25 държави, обединени от мотото на Европейската столица на културата "Заедно" потвърждават, че различните националности не са пречка за успех.

За да закрият фестивала  "Да творим заедно", 80 студенти легнаха върху фреската на гигантски кукловод, за да прегърнат многообразието и да превърнат различността в изкуство.