Независимо дали сте очаровани от пчелите или се опитвате да бягате от тях, вие се радвате на плодовете на техния труд: пчелите играят жизненоважна роля в нашата екосистема чрез опрашването на растенията.

Пчелите опрашват хранителни култури за 15 милиарда щатски долара, според АП; една трета от всичко, което американците ядат, идва от опрашители като пчелите.

За съжаление, броят на пчелите намалява. Изследователи от Университета в Мериленд съобщиха миналия месец, че около 40% от американските медоносни колонии са починали между октомври 2018 и април 2019 г. - най-високата загуба за 13 години. Друго скорошно проучване установи подобни проблеми в Обединеното кралство: една трета от 353 вида диви пчели и пеперуди отбелязват спад на популациите между 1980 и 2013 г. 

Тези загуби се дължат главно на намаляване на разнообразието на културите, лоши практики на пчеларство, пестициди и загуба на местообитания (причинени от човешката дейност и изменението на климата).

Като се има предвид жизненоважната роля на тези насекоми в нашия живот, ето 10 неща, които вероятно не знаете за пчелите:

Най-старата пчелна вкаменелост е на 100 милиона години

През 2006 г. изследователи от държавния университет в Орегон намерили вкаменелости от пчела в долината Хуанков в Мианмар, която датира отпреди 100 милиона години. Вкаменелостта на пчелите е запазена в кехлибар и се смята, че е една от най-старите вкаменелости.

Има повече от 20 000 вида пчели

Пчелата се дефинира като всеки член на подраздела Apocrita, който включва медоносни пчели, земни пчели и много други подобни на мухи и оси подобни същества.

Пчелите могат да различават различни човешки лица 

За изследване, публикувано в Journal of Experimental Biology през 2010 г., изследователите са били в състояние да обучат пчелите да разграничат набор от човешки лица с близки характеристики и комплект с по-разпространени функции. Пчелите били възнаградени със захар за избор на една категория вместо другата.

Пчелите общуват чрез своите движения

Пчелите общуват помежду си чрез физически движения като да движат задната си част, за които изследователите казват, че могат да означават "стоп", и да наподобяват танци, с които могат да сигнализират къде е гнездото, според Live Science.

Пчелната майка може да живее до пет години

С продължителност на живота до пет години, пчелните майки живеят далеч по-дълго от пчелите-работнички или медоносните пчели. Работничките, например, живеят само пет или шест седмици.

Пчелата майка дава до 2000 яйца на ден

Тя е единствената плодовита женска в кошера и може да полага до 2000 яйца дневно.

Всяка пчела-работничка прави съвсем малко количество мед в живота си

Една пчела-работничка прави средно само една дванадесета от една чаена лъжичка мед през целия си живот.

Пчелите произвеждат не само мед
Пчелите произвеждат редица вещества, освен мед. Те отделят пчелен восък от коремните жлези и го използват за изграждане на медена пита. Също така създават "пчелен хляб", или годен за консумация прашец, който е смес от цветен прашец и мед. Те също правят лепкавото и много полезно вещество, наречено прополис.

Пчелите-работнички могат да летят с до 32 км/ч

Средно една медоносна пчела-работничка може да лети с тази скорост, когато търси цвят. При връщането им в гнездото, когато превозват нектар, цветен прашец или вода, те летят по-бавно.

Пчелните колонии по света изчезват поради изменението на климата и други фактори

Изменението на климата вреди на пчелните семейства.

Проучване от 2015 г., публикувано в списание Science, сочи, че изменението на климата е довело до намаляване на географския обхват на пчелите в Северна Америка и Европа.