Специалисти от компанията за кибер безопасност CSIS засякоха зловредно приложение за смартфони на системата Android, пише РИА Новости. Според информацията, на потребителите се предлагало да изтеглят в платформата Google Play приложението Updates for Samsung, където са събрани най-различни подобрения за смартфона от уж официални разработки.

След установяване на приложението се оказва, че ползвателите попадат в сайта update.com, където са качени статии и новини за Android, притъпяващи бдителността на потребителите.

В някои раздели на приложението са качени многобройни реклами, които пречат на потреблението, но за премахването им от мониторите се искат такси по $9. Приложението също така предлага годишен абонамент за обновяване на смартфона за $34,9.

Разплащането обаче става не чрез GooglePlay, а след като приложението получи цялата информация за кредитната карта на ползвателя, което означава, че получава възможност и за източването й.

Обновяванията на смартфона трябва да става само чрез вътрешните настройки, а не чрез странични приложения, предупреждават специалисти.