Не знам дали сте се замислили какви късметлии сме ние, русенци - живеем на брега на Дунава и само на 60 км от нас е един от най-големите европейски градове - Малкият Париж, както наричат столицата на Румъния Букурещ. Може би защото на нашето семейство му се е налагало да пътува често дотам, откакто сина ни замина да учи в Англия, но ние редовно намираме повод за кратка разходка до комшиите. Букурещ е изпълнен с много история и много различни начини за забавление.
Ако случайно решите да тръгнете по нашите стъпки,  моят съвет е в това време на летните отпуски да бъдете на границата най-късно в 8 ч сутринта. След това камионите и колите са твърде много. Ние тръгнахме в 9 и малко почакахме. Пътят до Букурещ, с малки изключения на някои участъци, е много добър. За по-малко от час и половина може да сте в сърцето на столицата на Румъния.
Този път нашето желание беше да си починем сред природа, да се насладим на атмосферата на Стария град, след това да се потопим в минералните извори на нашумелия в последно време "Терме Букурещ". Като всеки един инфлуенсър, за мене е важно да осъществя "одит на магазините" в Румъния.
Още повече, че намаленията вече са в разгара си
Точно така, фирмите от т.нар. среден сегмент или масовите марки отдавна са пуснали от 30 до 50% намаление в магазините си.
 За да осъществите толкова натоварена програма, определено са ви нужни 8-10 часа. Е, на мен и 12 часа са ми малко. Имахме три опорни точки: Старият град, "Терме Букурещ" и Мол Баняса. Ако трябва да говорим за молове в Букурещ, моето предпочитание е Мега Мол. Може би, защото обичам марката "Манго", а нея я има само там.
Ако тръгнете в осем, в девет и половина вече сте в  Букурещ. Така че в 10 ч спокойно можете да закусите в някое от кафенетата в Стария град. Там предлагат интересни закуски - европейски, английски, румънски специалитети. Ние опитахме прекрасния омлет на кафене "Part". Кафенетата в Стария град са много и може да изберете като стил, меню и ценови клас. Храната и кафето в Румъния са почти на двойни цени, но за качеството гарантирам, че е доста повече от двойно по-добро.
Никъде няма да ви пробутат евтино кафе и навсякъде храната ще бъде вкусна
След като изпихме кафето си, освежихме се с лимонада от грейпфрут и джинджифил, бяхме готови да се разходим по сенчестите улици на Стария град, които все още не бяха запълнени с туристи. Обиколката те вдъхновява не само да се снимаш сред могъществено  извисените сгради, но те кара да правиш нови планове за срещи с миналото на Букурещ. Например, романтична вечеря за двама в някой от следващите уикенди. Русенци обичат да ходят да обядват или вечерят през уикенда в Търново или във Варна, които са на двойно или дори тройно разстояние по-далеч от Букурещ. И като сложим нетолкова качествените български пътища, излиза, че вечеря в Букурещ, и то в Стария град, не е никак лоша идея. Както вече споменах, храната тук определено си струва. Ребрата, морските дарове или простите румънски "мичета" са толкова вкусни, че дори хора като мене, които са любители на зелените салати, не могат да се стърпят и си поръчват румънски специалитет. Пържените картофи също са невероятно вкусни. А като добавим и прословутата румънска горчица - просто не спираш да облизваш пръстите си. Но в Стария град имате избор и между италиански, гръцки, турски ресторант. Също така и McDonald's и KFC.
Така че можете да похапнете, да се разходите из уличките на града и отново да седнете да пиете кафе или да изядете един невероятно калоричен фъч за двама в култовото кафене "Ван Гог". През това време ще свири уличен музикант, ще минава шествие от артисти или ще се разхождат хора, шумно общувайки на разни езици.
Първата дестинация беше покорена. Следваше релакс, и то в
култовия Спа център "Терме Букурещ"
Там на площ, по-голяма от стадион, залесена с много палми,  орхидеи, цветя, зеленина, с огромни водни площи е пресъздадена атмосфера на екваториален климат. Температурата на басейните целогодишно се поддържа 31 градуса, отделно има лечебни басейнчета с различни минерали, които са полезни за нервната, опорно-двигателната система. Освен градините, зеленината и хамаците, има доста голяма площ с пясък, чадъри и дори "барбарони". Заведенията за хранене също са достатъчни и, да отбележа, цените в тях определено не са като в България на такива места - двойно и тройно по-скъпи. Цените на храната са такива, каквито са навсякъде из града и из моловете на Букурещ. Едно от достойнствата на "Терме Букурещ" е това, че навсякъде можеш да си платиш, използвайки чип гривната, която ти дават на входа.
Три часа престой в това кътче от рая е на цена 27 лв.
която включва използване на целия първи етаж - водни площи, басейни, минерални изворчета, малки сауни с температура до 35 градуса, шезлонги, цялата външна част с басейните, градините, хамаците, чадърите,  възглавниците. Ако искате да ползвате истинското спа, което е на втория етаж и включва над 12 вида сауни, включително сауна с кинотеатър, това удоволствие се заплаща отделно. А ако пресрочите предварително предплатените три часа, всеки следващ час се таксува по съответната цена, без да се налагат наказателни такси
На нас обикновено три часа са достатъчни - успяваме да се попечем малко на слънце, да послушаме модерна техно музика, понякога успяваме да се включим във водната гимнастика вътре в басейните. Успяваме по десет минути, по часовник, да постоим в трите минерални извора.
Ето че и втората дестинация сме я посетили. Малко изморени от ходенето и от излагането на слънце, вече ни се искаше да поседим малко на хладина. А къде да намериш по-приятно място и атмосфера за охлаждане, ако не
в най-големия мол "Баняса Шопинг Сити"
Цялата територия на мола е осеяна с много строителни хипермаркети, магазини за дома и градината. Тук може да се разделите, за да не досаждате на половинката си с четиричасово киснене в три магазина. Споделям моя семеен опит. Аз мога с часове да стоя и да меря дрехи, чудейки се между два различни нюанса на синьото кой да предпочета! Докато съпругът ми за това време може да обиколи магазин "Икеа" от врата до врата.
Ходенето по магазините е едно от любимите ми занимания. Въпреки че често съпругът ми се чувства разочарован, след като ме види с две или три малки пакетчета. За него не е понятно как може човек часове наред да обикаля по магазините, а да пазарува толкова малко. Отговорът ми обикновено е: Аз обикалям, за да видя модните тенденции, да пипна материите, да погледна моделите как са облечени и витрините как са аранжирани. Това ме кара винаги да се чувствам модерна, да разбирам тенденциите в модата, дори да ги предугаждам. Защото модерни са не определени неща - дрехи, платове или шарки, модерен е начинът, по който всички тези неща се съчетават.
А още повече се вълнувам, когато тези тенденции са в намаление
Като стилист-имиджмейкър, освен консултация, която давам на клиентите си, често пазарувам за тях, но и за колеги. За моя радост всичките покупки досега съм ги виждала облечени на хората, за които са предназначени. Изпитвам огромно удовлетворение, когато видя сияещите лица на дамите, облекли нова дреха или поставили в косите си лъскава диадема. Виждам, как това дребно нещо прави жената щастлива. Това настроение неминуемо се отразява и в моите очи. Може би затова често ми казват колко съм усмихната и лъчезарна.
И последната трета дестинация беше приключена. Покупките този път не бяха много, но затова пък бяха точно тези, от които имах нужда. Винаги съм твърдяла, че
разумния шопинг е правилната доза лекарство
което е нужно на една жена, за да се справи с временните неразположения.
И така първо нахранихме душата си с красотите на Старият град, след това похапнахме вкусна храна, поглезихме тялото си в минералните извори на "Терме Букурещ". Накрая задоволихме суетата си в многобройните магазини на мол "Баняса Шопинг Сити". Аз се чувствах отпочинала, въпреки че съпругът ми твърдеше че такава наситена програма за 10 часа за него определено е уморителна.
Вие трябва да потърсите своя начин да се почувствате отпочинали, да намерите правилното съотношение между почивка, релакс, пътешествие и шопинг. А аз смятам да продължа да търся равновесието, златната среда, точката на покой, щастие и хармония.