Първото генетично изследване за рак на гърдата и на яйчниците е направено преди дни в Комплексния онкологичен център на живееща в САЩ 38-годишна русенка, съобщи управителят на здравното заведение д-р Камен Кожухаров.
Младата жена има близки с такива заболявания и решава да провери състоянието си. Първите тестове прави в Калифорния и те показват, че е здрава. След това изследването е повторено в София, а в Русе идва за още едно мнение. И двете проби в България също са отрицателни.
Резултатът показа, че жената е здрава, а фамилната обремененост не е повишила рисковете да развие злокачествено заболяване. Вече и в Русе навлизат генетичните изследвания и е добре колкото се може повече пациенти да се възползват от тях. По този начин се осигурява не само превенция, но и реално се спасява човешки живот. Изследването се прави чрез натривка от устната кухина. Статистиката показва, че хормонално активните тумори са най-агресивни при жените в активна възраст, тоест най-уязвимата възраст е до 50 години, коментира д-р Кожухаров. 
Статистиката на КОЦ-Русе показва, че 23% от регистрираните с рак на гърдата жени са под 50 години, 52% са на възраст от 50 до 70 години, а пациентките над 70-годишна възраст са 25%.