Счупен капак на шахта отскочи и проби резервоара на натоварен с фракция от кариерата в Струлча румънски камион вчера преди 8 часа на бул."България" срещу ОУ "Алеко Константинов". След удара заредените в камиона 200 литра нафта оставиха 800 метра мазна диря на асфалта.
"Пред мен имаше друг камион и изведнъж капакът на канализацията се счупи, изхвърча и ми разби резервоара. Видях в огледалото нафтата как изтича и отбих. 200 литра сега са по булеварда и чакам от Румъния да изпратят хора, които да ремонтират резервоара, за да мога да продължа", разказа пред Русе Медиа румънският шофьор Константин Чукеш.
Заради подобни инциденти преди десетина години сънародниците му гневно казваха "Булевард "Друм бум!" /игра на думи - на румънски "Друм бун!" означава "На добър път!"/.
На сигнала за произшествието веднага реагират полиция, пожарна и ВиК, а до идването им потърпевшият шофьор и негов колега опесъчяват разлива от нафта, за да не се превърне пътят в огнеопасна пързалка.
Според жителите в квартала това е пореден инцидент заради пропадане на пътното платно, още повече, че се кара и с висока скорост. Проблемът с булеварда е от над 10 години, тъй като ремонтът не бе завършен по вина на фирмата изпълнител, собственост тогава на един от най-богатите българи Васил Божков, а това не позволява да му бъде издаден акт 16.
От десетина дни има хлътване около училище "Алеко Константинов", където се е отворила и голяма дупка. Опасно е, защото минават с голяма скорост, не спазват и ограничението. И който хлътне там, има проблеми, обяснява Николай Нанов.
Писах писмо и съм много благодарен на кмета и на ВиК, защото не е техен проблем това хлътване. Техникът, който дойде, го взе това нещо присърце. Дупката не беше ангажимент на ВиК, но те я направиха. Тя беше хлътнала около 40-50 см за един месец. Просто ремонтът на булеварда не е направен, няма акт 16 още. Ангажиментът е на държавата, но никой не се интересува, никой не чисти, никой не го поддържа. Благодарение на това, че даваме сигнали, идват хората и почистват заради децата, заради училището, но ремонтът трябва да се направи както трябва, а не частично. Шахтите не издържат на натоварването и пропадат, а като мине отгоре камионът, се чупят, допълни Христо Иванов.
Хората обръщат внимание отново и на факта, че ограничението е 60 км в час, но не се спазва, а тировете с чужда регистрация профучават с над 100 км в час.
Преди повече от година Пътната агенция пое ангажимент да се направи основен ремонт и да се узакони международното шосе, което води към Дунав мост. До момента обаче това все още не е направено. Нещо повече - от месеци булевардът тъне в мрак и е възможно най-лошата визитна картичка на България и за излизащите, и за влизащите в страната.