Ново преброяване на домашните прасета започва в Русенско идната седмица, резултатите трябва да са известни през август, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков на вчерашното заседание на областната междуведомствена епизоотична комисия.
Заради опасността от африканска чума по свинете такова преброяване бе извършено и миналата година, когато в 509 стопанства бяха отглеждани 919 прасета. Повече от половината от тях - 476, бяха в общините Бяла и Ценово.
Новото затягане на превантивните мерки срещу африканската чума по свинете идва след намирането на болестта в четири лични стопанства в плевенското село Жернов. Постоянна заплаха са и откритите в Румъния 1300 огнища на смъртоносната болест.
В областта има 150 000 прасета, като 85 000 от тях са в трите свинекомплекса. Това е една трета от промишленото отглеждане на прасета у нас.
Изпратили сме писма до тези стопани да упражнят контрол върху фуражите, които могат да бъдат източник на заразата, посочи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков. Освен това се забранява изхранването на свине с пресни треви и остатъци от храна. Спира се и внасянето на прасета отвън в свинекомплексите.
В региона няма регистриран случай на африканска чума, по поради високия риск до седмица кметовете на общини бяха задължени да изпратят до областния управител и до ОДБХ определените терени за загробване на умрели животни - местност, площ и GPS координати.