Наслагва се мнение сред обществото, че вносителите са предложили текстове, които ограничават собствениците на домашни любимци, конкретно кучета, а промените в закона са твърде рестриктивни. Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по земеделие и гори Мария Белова.

Тя подчерта, че с предложените от ГЕРБ промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност не се налагат допълнителни ограничения на стопаните на четириноги, а режимът на разхождането им в градска среда дори се облекчава. В сега действащите текстове всички кучета трябва да бъдат разхождани с каишка, независимо от техния размер, а новите предложения предвиждат задължителен повод само за тези с тегло над 5 килограма.

Мария Белова припомни още, че е предложен максималният срок между двете четения на законопроекта, което ще помогне в него да бъдат чути всички заинтересовани страни – стопани, експерти и дори пострадали от ухапвания от кучета.

Съпартиецът й Маноил Манев уточни и как стои въпросът със задължителното носене на намордник, ако кучето е агресивно. „Намордникът и килограмите, посочени по този закон, нямат нищо общо. Намордникът, и по сега действащото законодателство, е свързан единствено с агресията на кучето. И към момента преценката дали кучето е агресивно е на собственика. Наказанието, което ще понесе, ако не е преценил правилно своето животно, пак е за негова сметка“, обясни той.

С предложението за промени се завишават и глобите. Собствениците на кучета с тегло над 5 килограма, които ги разхождат без повод в урбанизирана среда, ще бъдат санкционирани с 300 лева. На 1000 лева пък скача финансовата санкция заради агресивни кучета, които не носят намордник.