Задържан през март 2006 г. на Дунав мост меден слитък от 1400-1300 г. пр. Хр. с тегло 26 килограма /1 меден талант/ е най-старият експонат в откритата вчера в Историческия музей в Русе изложба на антики, спасени при акции на МВР от иманяри и трафиканти на културно-исторически ценности през последните десетилетия. 
Това е една от най-старите монети в света. Слитъкът тежи 26 кг и е на стойност един меден талант, което е теглова стойност в онези времена. Еквивалентът му е един златен талант, който е осем грама. С него може да се купи една крава. Затова и слитъкът има четириъгълна форма с издължени краища, наподобяваща разпъната волска кожа, обясни археологът от музея Димитър Чернаков.
В слитъка има врязан знак, който е уникален. Знаците са различни на различните слитъци. Това е щампа на адресата, за който е предназначен предметът. Слитъкът е произведен на остров Кипър. Дошъл е по море на Балканския полуостров и е бил предназначен за континентална Европа. Тази находка е много ценна за България, като беше включена и в няколко международни изложби. Тя намира пряк аналог и с най-голямата колективна находка в света от 354 медни слитъка, произхождащи от Острова на Афродита и открити в потъналия кораб от 14 в. пр. Хр. при Улубурун, Турция, посочи още Чернаков.
Изложбата включва 189 експоната, които не са отделени в специална зала, а са показани сред сбирки от своята епоха, за да се разглеждат в подходящ контекст. Въпреки това всеки артефакт е означен с цветна маркировка и последователен номер, за да може да се проследи цялото дарение, а то самото се разглежда с диплянка, даваща информация за всяка измъкната от иманярската мафия находка.
Подобен тип експозиционно решение е световна практика, а у нас се представя за пръв път, посочиха от музея.
Всички експонати са дарени на музея от МВР, а откриването на изложбата вчера бе посветено на 140-ата годишнина от създаването на вътрешното ведомство.
От епохата на медния слитък са и бронзовите сърпове от 1400-1200 г.пр.Хр и най-вероятно намерени край село Николово.
Сред останалите експонати най-много са монетите от различни времена, като най-древните са от IV в. пр. н.е., има още керамични съдове, фибули, пръстени, статуетки, печати, меч-сабя, златен кръст, посребрени шпори, топка от боздуган и други изровени от земята съкровища.
Иманярите са интелигентни и начетени хора. Залавяли сме по три-четири пъти в годината групи да копаят  около местността Стълпище край село Мечка, в землищата около Сливо поле и Борово, има и предмети, които успяхме да спасим от нелегален износ. Хубавото е, че успяхме да изтласкаме иманярите от областта, научиха, че тук ги залавяме и не е безопасно за тях, каза при откриването на изложбата бившият зам.-директор на ОД МВР и настоящ зам.областен управител Валентин Колев. 
Освен него в откриването участваха директорът на ОД МВР Теодор Атанасов и бившият зам.директор на служба Полиция в ОДМВР и сегашен директор на общинския отдел "Екология" Георги Игнатов.
Благодаря на служителите на реда за всичко, което са правили в името на безопасността и спокойствието на жителите на Русе, както и за изключителния им принос в спасяването на културното наследство. Всичко това, което сте постигнали, е повод за гордост за нас и за следващите поколения! Поздравления! Пожелавам Ви здраве, успехи и късмет във всички начинания, заяви областният управител Галин Григоров, който също участва в церемонията.
Не можем да посочим кой е най-ценният експонат - за нас всички са безценни, всеки е част от историята и допълва картината на своето време. Тези артефакти са дарение от Областната дирекция на МВР през последните 30 години. Може би ще ви учуди, че са събирани толкова дълго време, но това се дължи на пречките, които трябва да бъдат преодолени след тяхното залавяне от полицията и минаването на случаите в съда, посочи директорът на Историческия музей проф.Николай Ненов.