Информационна табела, разказваща за съборения през 1975 г. от комунистите храм "Всех Святих", бе тържествено открита и осветена вчера. Тя е изработена по идея и по поръчка на Лайънс клуб "Сексагинта Приста". Вчера неговата президентка Дора Витанова припомни в словото си: "Историята е важна и трябва да се изучава, но в никакъв случай не бива да искаме да я променим". 
Всъщност, волно или неволно, новата красива /и вероятно скъпа/ табела прави точно това - подменя историческите факти.

Защото още в първото изречение надписът съобщава: „На това място от 1899 г. до 1975 г. се е намирала църквата „Всех Святих“. А табелата е поставена на метри от новоизградения храм „Всех Святих“ - тоест, доста далече от мястото, където е била разрушената черква. 
По-възрастните русенци знаят много добре къде се намираше внушителният храм - а много хора все още помнят зловещите руини, когато за дни от молитвения дом бяха останали само отломки. Тези, които помнят, ще останат озадачени от надписа и ще се чудят какво да мислят. Младите, които нямат спомен, както и гостите на Русе ще приемат за истина написаното. И ако някой след време твърди, че старият храм не е бил до автобусната спирка и до руското военно гробище, табелата ще го опровергае. А какъв аргумент ще може да се пребори с „написаното“? 
Искахме да я сложим където наистина е била старата църква, но от отдел „Архитектура“ в общината ни казаха, че тъй като в момента тече реконструкция по европейски проект, нищо не може да се поставя там следващите две години, обясни за „Утро“ Дора Витанова. По думите й „всичко това“ е съгласувано и с Историческия музей. 
С нас е съгласуван текстът, но никой не е обсъждал с нас мястото, каза директорът на музея проф.Николай Ненов, като поясни, че също намира за неособено подходящо надписът да бъде точно там. 
Всичко това обаче не попречи церемониалното събитие да протече по всички правила - с речи, благодарности и освещаване от Русенския митрополит Наум. Той, впрочем, също отбеляза, че „разбира се, храмът, за съжаление, не е на своето място“, но не пропусна да подчертае, че информационната табела е „извор на информация“. И дори пожела да има „повече такива информационни табели, които да указват повече забележителности на нашия красив древен град“.
Така абсурдната ситуация, в която се оказа, че всички са наясно, че написаното на табелата не отговаря на истината, затвори кръга. Тези, които останаха вътре в него, се поздравиха и се почерпиха с хапки от кетъринга. Останалите извън абсурдната окръжност продължиха да си задават въпроси: като например защо беше това бързане с въпросната табела и защо дарителите не изчакаха да свърши ремонтът на Пантеона и да я поставят там, където надписът ще отговаря на истината?