Рибари са уловили 125-килограмов сом във водите на Дунав край Русе. Рибата, по-дълга от човек, се е превърнала в истинска атракция на борсата в Тутракан, където е откарана за продан. Множество местни се събрали да разгледат гиганта, преди да намери купувачи.
"Не е станало деветото чудо на света. Имали са късмет хората, хванали са го този сом. Измерихме го, тежи 125 килограма. Уловили са го с мрежи в русенския регион на реката", заяви управителят на рибната борса в Тутракан Славчо Балкански.
Самите рибари, които са измъкнали страшилището, са пожелали анонимност и това веднага породи съмнения дали сомът не е уловен с бракониерски методи. Експертите обаче са категорични, че толкова огромна риба няма как да бъде зашеметена чрез строго забранените уреди с ток. По сома няма следи и от забранените кърмаци, с които се търсят много доходоносната моруна и други есетрови риби, чийто улов не е разрешен и се преследва от закона от години.
Това е вторият най-голям сом, който изплува от водите на река Дунав в разстояние на няколко месеца. На 31 декември 2018 година бе изваден рекордният за реката трофей. Тогава двама рибари издърпаха с мрежа гигант с тегло 138 кг и дължина 278 см. Феноменалната слука тогава зарадва Димитър Милев и неговия приятел Стефан, които пуснали преди Нова година 130 метра мрежа в района на Дунав мост.