С успешно премината техническа инспекция се похвалиха русенските представители в уникалния по рода си „Шел екомаратон“, който тази година се провежда на писта „Мерцедес-Бенц“ в Уейбридж, Англия.
Отбор „Автомобилист“ на Русенския университет участва за шеста поредна година в надпреварата за екоболиди, като на пистата в Англия ще се предстaви с чисто нова подобрена версия на досегашния си прототип на електрическа батерия. 
Ергономичен волан, олекотено купе и нов контролер за оптимизиране на разхода на енергия са сред нововъведения по иновативната кола. И тази година пилоти ще бъдат Илияна Минковска и Елица Накова. Ръководителят на отбора доц.Симеон Илиев възлага големи надежди за отлично представяне и подобряване на резултатите от предишни участия в състезанието.
Надпреварата на пистата има за цел да класира екоколите, които могат да изминат най-дълго разстояние с 1 кВтч енергия.
Русенският университет се представя и с втори футуристичен автомобил, който се състезава в друга категория - за градски тип автомобили, които се движат с водородна клетка. През 2017-та отборът зае пето място в надпреварата и спечели награда за дизайн.