Броят на круизните туристи, които спират в Русе, расте, съобщи директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" на Изпълнителната агенция "Морска администрация" кап.Иван Жеков.
За първото шестмесечие на годината броят на пристигналите с пътнически кораби чужди гости е 29 400. През същия период на 2018 г. те са били 25 262, а през 2017 г. - 18 900. От началото на годината на пристанището в Русе е имало 207 посещения на круизни кораба. За същото време на миналата година те са били 179, а за 2017-а - 143.
"Увеличението не е голямо, но затова пък тенденцията е устойчива. Това са туристи, които са избрали като дестинация делтата на реката", коментира кап. Жеков.
По думите му сравнително малък процент от всички действащи круизни кораби по Дунав слизат до делтата на реката. Повечето пасажери предпочитат дестинацията от Пасау до Будапеща, която дава възможност да се разгледат три европейски столици - Виена, Будапеща и Братислава.
И през тази година сред круизните туристи, спрели в Русе, преобладават американците, които са 8500. Следват германците - 6700, близък е и броят на британците - 6400. 
Любопитно е, че сред туристите е имало 873 австралийци.
Българите все още не са активни в круизните пътувания. Те по традиция предпочитат края на сезона, когато цените са по-ниски.