Лидо Антъни “Лий” Якока, бивш президент на „Крайслер”, човекът, който често е наричан “бащата” на легендарния „Форд Мустанг”, почина на 94-годишна възраст, съобщи източник от семейството, цитиран от “Спутник”.

Якока започва кариерата си в автомобилната индустрия през 1946 г. във „Форд Мотор Къмпани”. Той е признат за водещ инженерния екип, който разработва и създава първата версия на емблематичния автомобил „Форд Мустанг” през 1964 година.

През 1970 г. Якока става главен изпълнителен директор на „Форд”, преди да бъде уволнен от Хенри Форд II около 8 години по-късно.

След това Лий се присъединява към „Крайслер” и става главен изпълнителен директор на компанията. Той стана популярен във всяко американско домакинство, участвайки в серия от телевизионни реклами на „Крайслер” с фразата: “Ако можеш да намериш по-добра кола, купи я!”.

Президентът на САЩ Роналд Рейгън назначи Якока за председател на Комисията за възстановяване на Статуята на свободата през осемдесетте години на миналия век, възлагайки му задачата да събере средства.