Във връзка с промните в цените на електроенергията от 1 юли „Енерго-Про“ предоставя на своите клиенти в Североизточна България възможност сами да отчетат потреблението си на електрическа енергия. Всички, които желаят да се възползват, могат да го направят в срок до 7 юли включително, като подадат показанията на електромерите си на денонощния телефон на „Електроразпределение Север“ 0700 1 61 61, на имейл [email protected] или като посетят най-удобния за тях Център за обслужване на клиенти. При предоставяне на данните е необходимо клиентът да посочи клиентски и абонатен номер.
Подаването на показания от страна на клиентите не отменя регулярния отчет. Специалистите на „Електроразпределение Север“ ще продължат да извършват редовното отчитане на потребена електроенергия по предварително обявения график, който е публикуван в интернет страницата на компанията на адрес: https://www.erpsever.bg/bg/Grafik-za-otchitane-na-elektroenergiya-Bitovi-klienti.
Съгласно регламентираната методика, потребената електроенергия на клиенти, които не са се възползвали от възможността за самоотчет, ще бъде пропорционално разпределена по старата и новата цена в зависимост от броя на дните преди и след изменението, включени в техния индивидуален отчетен период. Фактурите за отчетния период, който включва промяната на цените, ще съдържат два подпериода – период по старите цени до 30 юни 2019 г. включително и по новите – от 01 юли 2019 г.
Съгласно решението на Комисията за енергийно и водно регулиране от 1 юли крайната цена на тока за битовите клиенти на „Енерго-Про“ е 0,19582 лв./кВтч за дневна тарифа и 0,10840 лв./кВтч за нощна тарифа без ДДС. Досега цената за домакинствата беше 0,19049 лв./кВтч. за дневна тарифа и 0,10545 лв./кВтч. за нощна. Средното увеличение за битовите клиенти е 2,8%.