Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск има план за високите постове в ЕС. Според него, министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен (ХДС) трябва да стане новия председател на ЕК.

За нов ръководител на Европейската централна банка ще бъде избрана Кристин Лагард – настоящ президент на МВФ.

Съветът на ЕС следва да бъде оглавен от белгийския министър-председател Шарл Мишел.

Настоящият заместник-председател на ЕК Марош Шефчович ще бъде върховен представител за външната политика.

Уточнява се, че Брюксел все още няма решения относно конкретните имена.

По неофициална информация от кулоарите в Брюксел се е завъртяло и името на Сергей Станишев. Председателят на ПЕС може да оглави Европейския парламент, като раздели мандата с Манфред Вебер.

В понеделник 28-те държавни и правителствени ръководители на страните от ЕС не можаха да се споразумеят за водещите позиции в Евросъюза. След продължилите повече от 19 часа разговори, обсъждането на имената за тези постове бе отложено за вторник. „Не успяхме днес. Съветът, както и Европа, оставят след себе си много лошо впечатление”, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Източноевропейските Вишеградски държави потвърдиха позицията си срещу плана на германския канцлер Ангела Меркел Франс Тимерманс да оглави новата ЕК. Премиерът на Чехия Андрей Бабиш заяви, че „Тимерманс е само No Go”.

Германските партии държат на кандидатурата на Манфред Вебер. Заради трудните преговори срещата на върха бе отложена за по-късно. Меркел заяви пред колегите си готовността да направи необходимите компромиси, подчертавайки, че „всеки трябва да се придвижи малко”.