Полицаите излизат на национален протест на 5 юли. Причина за това е неприемливото заплащане на нощния труд на униформените. От 2007 г. насам те получават по 25 ст. на час. Това обяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

„Наредбата за полагане на нощен труд беше направена така, че всеки да може да полага колкото желае. Когато говорим за непрекъсваеми дейности обаче, когато говорим за здравеопазване полагането на нощен труд е неизбежно, но е важно той да е заплатен адекватно“, заяви Манолов.

Той припомни, че миналата година те са излезли с няколко предложения. „КТ „Подкрепа“ предложи ставката да бъде част от минималната работна заплата или тя да бъде процент от заплатата, която лицето получава. Междинният вариант беше доплащането от 25 ст. да стане на 1 лв. Нито едно от предложенията ни обаче не беше прието“, коментира президентът на синдиката.

Според него е недопустимо полицаи и надзиратели да получават по 25 ст. на час, а в градския транспорт той да се заплаща по над 3 лв. на час.

Зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов каза, че протестът на 5 юли ще е пред Министерски съвет от 14 ч. и на него се очаква да присъстват около 2000 служители на МВР и затворите. Попитан от БГНЕС дали се очаква шествие и блокади на пътищата, Кузманов отговори, че замисълът е той да бъде мирен и да не се стига до ексцесии, но ако се съберат много полицаи и надзиратели не е изключено да се стигне и до затваряне на някоя улица. Той обясни още, че протестът им не е пред МВР, защото въпросът със ставките се рeшава от Министерския съвет и тези средства трябва да залегнат в бюджета.

„Увеличаването на ставката не зависи от вътрешния министър Младен Маринов. Проблемът е бюджетен. Той няма вина за ниската ставка. Към момента нямаме разнобой с политическото ръководство. Искаме промяната в наредбата за нощния труд да стане факт сега, а увеличението на ставката от 25 ст. на минимум 1 лв. да влезе в сила от 1 януари 2020 г.“, отсече Кузманов и уточни, че ставка в размер между 2.50-2.80 лева е приемлива за тях, но са склонни началото да бъде поставено с повишаването и на 1 лв.

Той добави още, че месечно служителите дават по 8 нощни дежурства, за които получават допълнителни 20 лв.

„Нещата не са наред и с извънредния труд. Когато Папата беше тук, и по време на Европейските избори някои от полицаите положиха над 100 ч. извънреден труд, който не им беше платен“, подчерта още той и каза, че преди време от правната дирекция на МВР са казали, че той не се заплаща защото е положен в делничен ден, в извънработно време.

Кузманов изрази и недоумение от факта, че те нямат право на колективен трудов договор, както и да се присъединяват към синдикати, независимо, че протестът им е подкрепен от КТ „Подкрепа“. Нямат право да членуват в национална организация, а само в международна. Именно по тази линия си сътрудничат с „Подкрепа“.

Главният секретар на УС на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов посочи вредата от нощния труд и посочи, че допустимото полагане на нощен труд може да бъде до 4 смени в месеца, а не 8.

„400 000 души полагат нощен труд, който е крайно вреден. Нощта е времето за качествено възстановяване на организма. Нощният труд води до редица проблеми, сред които здравословни и социални. В случая обаче няма как той да изчезне, затова трябва да бъде достойно платен“, заяви той.

Маринела Георгиева от Синдиката на служителите на затворите в България посочи, че 1 надзирател пази 100 лица лишени от свобода в по-лоши условия от тези в килиите. Тя също се оплака от ниската ставка, която получават за нощен труд.

„8 нощни дежурства има средно един надзирател. Извънредният труд често е над платените 60 ч. и колегите са принудени да работят без пари, защото не могат да откажат да работят“, каза тя и добави, че са поставили искания за изготвяне на наредба за установяване на методика на щатната численост, тъй като в момента работят на санитарния минимум.

Според нея са необходими около 2000 служители – надзиратели, психолози, социални работници и юристи, за да функционират нормално местата за лишаване от свобода. В момента на дежурство работят едва 30 надзиратели.