5564 души в Русенска област са регистрирани със сърдечна недостатъчност за миналата година. По-голямата част от тях - 3307 души, са били приети в Университетска болница "Канев", а лечението им е струвало 1 533 000 лева, съобщи началникът на отделението по кардиология д-р Пенка Каменова по повод обявената вчера информационна кампания за заболяването от Дружеството на кардиолозите в България и Института за здравно образование.
Сърдечната недостатъчност е сериозно заболяване, при което сърцето не успява да изпомпва кръвта. В резултат на това тялото не получава достатъчно кислород и храна, което кара пациентите да се чувстват постоянно уморени и изтощени. Рисковите фактори, които водят до това заболяване са, артериална хипертония, диабет, тютюнопушене, наднорменото тегло, обездвижване и повишен холестерол. Затова е необходимо да се правят периодични изследвания и при отклонения от нормалните стойности хората да търсят консултации с лекари специалисти, съветва д-р Каменова.
В България от сърдечна недостатъчност годишно умират около 20 000 души, предимно възрастни хора. За да бъдат запознати с рисковите фактори, симптомите и лечението на заболяването, пенсионерските клубове в Русе ще получат информационни материали, които да разпространят сред своите членове. За целта всяка организация на възрастни хора може да заяви материали и на единния номер на кампанията 0700 10 126 /на цена на градски разговор/ всеки делничен ден от 10 до 16 часа.