Пунктовете на детска млечна кухня няма да работят за неопределено време, става ясно от бележка, залепена на вратата на централата на ул."Никола Петков". Причината - започнатата още в края на миналата седмица проверка за салмонела, след като стана ясно, че общо 6 деца от 9-та ясла в кв."Дружба" 1 са заразени с инфекцията. Вероятността заразата да е тръгнала от храната в кухнята, от която се хранят всички деца в яслите, стана причина тя да затвори и още в петък спря да раздава храна.
Резултатите от лабораторните изследвания на пробите, взети от оборудването и персонала на Детска млечна кухня се очаква да бъдат готови днес, съобщиха от общината. Отделно стана ясно, че на изследвания ще бъдат подложени всички ясли и служителите в тях, като мерките са превантивни.  
Докато е затворена Млечна кухня, яслите остават без готвена храна за своите малки посетители. Основната част от менюто на децата ще се състои от филия с лютеница и кисело мляко и това ще продължи, докато не се поднови доставката на храна от кухнята. В два от дните сутрешната закуска се състои от чай и сухар, а в други дни следобедната е кисело мляко с бисквити. В останалите дни бисквитите са заменени от козунак, рогче или кифла. Обядът е винаги един и същ - хляб с лютеница или кьопоолу, суров зеленчук и сок. Сутрин ще се предлага още кисело мляко, хляб, конфитюр, корнфлейкс, а след това и плод, който обикновено е ябълка или банан.
Изборът на ястия предизвика вълна от възмущения сред родителите, които обясняват, че никога не биха допуснали децата им да се изхранват по такова еднообразно, оскъдно и нездравословно меню. Най-гневни бяха коментарите относно всекидневния обяд - филия с лютеница.
Ако пробите в кухнята не дадат отклонения, от общината имат готовност да реагират своевременно, като прекратят изхранването на децата с филии и подновят доставките на готвена храна. А купоните, които майките са заверили за кофички с храна, ще важат веднага щом кухнята заработи отново.