„На 20 юли ще блокираме Дунав мост от 10 до 22 часа и ще правим това всекидневно, докато не бъде върнато законодателството от 2000 г., касаещо децата ни!“. Тази закана е публикувана вчера във фейсбук от Десислава Величкова /регистрирана в мрежата като Костадинова/, без да е ясно дали това е лична инициатива или зад нея стои необявена организация. Повечето реакции на ултиматума във Фейсбук носят одобрение, но има и хора, които разсъждават по-умерено. 
Представилата се като майка по професия Величкова и преди около два месеца организира протест с искания да се отмени Стратегията за детето, която беше спряна още преди тогавашните протести. По думите й тогава на шествието от Парка на младежта са излезли около 500 души, най-вече майки с малки деца, които не били разколебани и от дъждовното време. По информация на очевидци излезлите на протест са били десетина пъти по-малко.
Имаме множество отворени писма до депутати, но до този момент нямаме никакъв отговор. Писна ни непрекъснато да търпим подигравки и вместо да продължаваме да се лутаме и да водим мирни протести, преминаваме към блокиране на границата, обясни вчера по телефона Величкова, която има три деца на възраст от 2 до 7 години.
Срещу какво точно ще се протестира, след като атакуваната от различни страни детска стратегия нито се обсъжда, нито е предвидено това да стане, не е ясно. 
Но решимостта за борба е налице.
Ще започнем една поредица от блокаж на пътища, проходи и граници - и така ще бъде, докато не стане на нашата, заяви пред „Утро“ Величкова.
А във Фейсбук пояснява: „Това няма да бъде типичен протест! Ще бъде съпроводен от народна музика, скара и напитки! Всеки желаещ да се забавлява и изрази гражданското си недоволство е добре дошъл!“.
Не се уточнява кой ще поеме разходите и организационната работа, която изискват подобни прояви.
Намерих връзка с румънски организации, които също споделят нашите искания и са против джендър идеологията, уверява Десислава Величкова, без да поясни какви са допирателните между джендър идеологията и темата на недоволството й. Нейната инициатива получила подкрепа в други градове, а майка от София и баща от Бяла я търсили за помощ за отнети деца.
И на въпрос на „Утро“ обясни, че няма завършено юридическо образование - следвала е право, но в 3 курс прекъснала по здравословни причини.