Цените на жилищата в Русе продължават да се покачват, но темпът се забавя и вече е под нивото на годишната инфлация, показват данните на националната статистика. За периода януари-март поскъпването е с точно 2%, като новото строителство се качва с 0,9 на ста, а старите апартаменти - с 2,1%. За последните 12 месеца повишението е само 3,3%, което вече е под годишната инфлация, която е около 3,5 на сто. Ако тази тенденция се запази, това ще окаже още един натиск върху цените, тъй като финансовата сметка прави по-изгодно да се изчака с покупката - темпът на поскъпване от 3,3% годишно вече е под лихвата по ипотечен заем, а и 2-3 по-нисък от ръста на средната заплата в Русе. 
От края на 2014 г. насам националната статистика не дава данни за пазарните цени на жилищата в областните центрове, но оповестява информация за индексите на цените в шестте най-големи града, което позволява да се направят някои сметки. Изчисленията показват, че средната цена за жилище в Русе в края на септември 2018 г. достига 1160 лева (593 евро на кв. м). 
Според данните на статистиката, покачването на цените в последните години идва повече от поскъпването на старото строителство - с 30.92% от 2015-а насам. Новите жилища вдигат цената си само с 19.22 на сто.