8 февруари 2003 г. В дипломатическия блок 73 в софийския кв. “Яворов” наближава полунощ в нощта срещу събота, когато 31-годишен млад бизнесмен се забавлява в пълния смисъл на думата с три млади жени в дома си.

Истинската сексоргия, на която биха завидели много мъже, се случва в спалнята с огромно легло на Тихомир Трифонов. На нощното шкафче има разпилени остатъци от бял прах, а четиримата разменят помежду си камера, с която се снимат, докато правят доста разкрепостен групов секс.

За заможния млад мъж тези забавления са почти ежедневие. Той не само трупа креватни бройки за спорта, а дори има и нещо като хоби да си ги записва и да пази архив от предизвикателни снимки и видеа със сексуалните си завоевания.

Докато се забавлява с трите ненавършили 20-години момичета от кв. “Надежда” обаче,

Трифонов не подозира, че това ще е последният секс в живота му

По същото време, но навън, в студената февруарска вечер пред блок на бившето БОДК на алея “Яворов” се е притаил друг млад мъж. Той е облечен в черно с качулка и шапка на главата, а под якето е скрил картечен пистолет със заглушител.


Минути след полунощ Тихомир и трите му дами за вечерта са приключили с креватните забавления и са решили да се насочат към някой от популярните нощни клубове, за да продължат купона. Малко преди 1 часа компанията излиза от блока край бул. “Цариградско шосе” и четиримата влизат в луксозния спортен “Мерцедес” на Тихомир, паркиран пред блока. Докато весело си приказват и се настаняват по седалките, нито Трифонов, нито трите дами забелязват, че тъмна сянка се приближава от задната част на колата. Секунди по-късно се чува тих пукот, наемникът стреля с картечен пистолет в тила на мишената си и потъва в нощта без следа. Тихомир издъхва почти мигновено.

Трите млади жени са опръскани в кръв

и толкова стъписани, че в първия момент дори нямат сили да извикат силно. Едно от момичетата стои на седалката до вече мъртвия шофьор, другите две девойки са на задната седалка. Минута-две трябват на разкрепостените тийнейджърки да излязат от шока и светкавично да вземат решение, че ще бягат, вместо да викат полиция. Така по-малко от 5 минути след убийството трите преки свидетелки хващат такси от бул. “Цариградско шосе” и също потъват във февруарската нощ на София. Едва около половин час след екзекуцията случаен минувач забелязва убития и се обажда в полицията.


Когато на мястото пристигат криминалистите, още в първите минути им става ясно, че в колата е имало и други хора. Причината е, че мерцедесът на жертвата е спортен и с две врати, и полицаите виждат ясно как предната седалка е бутната, за да може някой отзад да излезе от автомобила.

Проверява се хипотезата дали убиецът не е бил в колата на жертвата, но почти веднага става ясно, че в луксозното возило е имало други свидетелки. Това предположение бързо се потвърждава и от още пресния видеозапис, намерен в апартамента на убития, на който полицаи ясно виждат кои са трите момичета, които са забавлявали Тихомир в последните минути на живота му. Още на следващия ден трите девойки са открити и разпитани. При оглед на дома на жертвата обаче става ясно, че тези млади жени не са единствените заснети на видео или фотографирани в дома на Трифонов. В жилището, което младият мъж обитава от няколко години под наем, е открит огромен брой видеозаписи, домашно порно, както и стотици снимки с момичета в предизвикателни пози.

Полицаи от отдел “Убийства” на столичната полиция си спомнят, че в първите часове, макар и тежка, в този случай работата им била доста развлекателна, докато разгледат фриволните фотоси и видеа.

Имало дори тефтер с имената на над 300 девойки, които вероятно Трифонов е записал, след като е бил интимен с тях. Още по-забавно станало, когато

криминалисти установили, че на няколко от снимките са две техни колежки -

полицайка от Четвърто РПУ и служителка от сектор “Наркотици” на ГДБОП - и двете млади и красиви.

Дознателката от столичното районно била облечена, но в различни предизвикателни пози, а

антимафиотката била снимана на плажа по монокини

на един от фотосите, спомнят си полицаи, видели снимките. Сред служителите на МВР се говори, че между сниманите сексзавоевания на Трифонов била и племенничка на висш шеф от МВР, но тази снимка мистериозно изчезнала. Става ясно, че полицайката от софийското районно управление е Радост Караиванова, която била гадже с Трифонов, докато още е курсантка в Академията на МВР.


Оперативната работничка от ГДБОП пък била семейна приятелка с убития Тихомир, а въпросната гола снимка е направена, когато тя, мъжът  и Трифонов били заедно на море, установява “24 часа”.

Фотографията, която скандализира цялото вътрешно министерство и стига дори до тогавашния шеф на МВР Георги Петканов обаче не е плажната снимка, а фотос от последния рожден ден на Тихомир. На снимката се вижда как на маса в столично заведение седят убитият с още един мъж, зад когото се е скрила видимо млада и привлекателна дама.

Единственото, което се вижда от жената, са краката , обути в чорапи с дантела и жартиери, които се подават от късата  пола. Именно дантелените чорапи с жартиер, които са на красивата спецполицайка от ГДБОП, буквално взривяват морала по коридорите на МВР, а полицайката е привикана направо в кабинета на министър Петканов.

“Странно беше, че никой не ме питаше с какво се е занимавал убитият, а всички се интересуваха единствено дали съм правила секс с него, което не беше така, макар че това не е незаконно”, разказва пред “24 часа” вече бившата служителка на отдел “Наркотици” в ГДБОП, която години по-късно е напуснала по собствено желание и помоли да не бъде споменавано името . Тогава почти всички ключови шефове в МВР опитват да принудят полицайката да напусне доброволно, защото нямат основание да я уволнят за никакво нарушение. Служителката на ГДБОП обаче решава да остане въпреки скандала, защото е убедена, че не е направила нищо нередно.
Всъщност до убийството на Тихомир Трифонов в базата данни на МВР той фигурира единствено със старо дело за грабеж от 1996 г. и криминална регистрация за средна телесна повреда.

Официално той е бизнесмен, който се занимава с международна търговия

и внос и износ на различни стоки. Видимо води доста висок стандарт на живот, кара последен модел луксозни автомобили, обзавежда собствен мезонет в кв. “Витоша” и пръска пари за жени и нощни забавления.

“Единственото, което смятам като моя грешка, е, че не съм установила, че един от най-близките приятели на бащата на детето ми вероятно е бил замесен в наркотрафик. Макар че такива данни нямаше в никоя служба на МВР”, коментира още бившата спецполицайка.

Едва след като наемник убива 31-годишния мъж, става ясно, че той е свързан с международна престъпна дейност. В първите часове след разстрела тогавашният главен секретар Бойко Борисов обявява, че Трифонов е с тежки криминални прояви и има данни, че се занимавал със сводничество и трафик на момичета.


Малко по-късно в разследването обаче става ясно, че Тихомир няма нищо общо с платената любов, а всъщност е бил замесен в трансгранични канали за трафик на дрога. Става ясно още, че точно във връзка с тази престъпна дейност той много често пътувал в чужбина. Две от дестинациите на Тихомир били Венецуела, която е сред първенците по производство на кокаин в света, и Малайзия, която пък е пряко свързана с хероиновия трафик, разказват антимафиоти.

Месеци след разстрела на Трифонов, на 4 юни 2003 г. в София е убит хърватинът Роберт Шкарица. Наемници го причакали отново пред дома му и го убили с два куршума в тила. Официално той е търговец на цитрусови плодове, но всъщност има функцията на координатор на контролираните от сърбите канали през българска територия. Шкарица работи за Сурчинския и Воеводинския клан.

След тези две убийства започват да изскачат оперативни данни, че както Шкарица, така и Тихомир са били свързани с различни мафиотски структури от западната ни съседка, които са се намесили на международно ниво в трафика на наркотици за Европа. Година по-късно, през лятото на 2004 г., когато в България бе арестуван Ненад Миленкович, оперативна информация гласи, че негови хора, свързани със Земунския клан, са организирали убийствата на Трифонов, Шкарица и друг българин, убит в началото на 2003 г. - Румен Яневски. Преки доказателства за

подготовката на екзекуциите от сръбски убийци

така и не са открити. Събират се обаче още оперативни данни, че Тихомир вероятно се е занимавал с финансови операции по “изпирането” на печалбите от търговията с дрога. Разследващи са категорични, че най-вероятно нови играчи на международния наркопазар са поръчали убийството му, за да се наместят други играчи. Втората хипотеза, която не е потвърдена, е, че измамен съпруг на някоя от многото инитмни приятелки на Трифонов е поръчал убийството му, но това се смята за по-малко вероятно.

Докато разследващи се опитват да свържат чужди мафиоти с екзекуцията на Трифонов, сексскандалът със снимките на полицайките от дома му продължава да се разгаря. В началото на лятото на 2004 г. дознателката от 4-о РПУ Радост отново

влиза в полезрението на началниците си с друга нестандартна

любовна връзка Оказва се, че малко след като е водила преписка срещу софийския наркодилър Илиян Варсанов, двамата се влюбили и започнали да се срещат.

“Работих в отдел “Наркотици” и познавах Варсанов чисто документално. По време на разпитите се влюбих”, чистосърдечно признава по-късно Радост.


След този любовен роман полицайката бе освободена от МВР. Щом напусна системата на МВР, завършилата право дама стана адвокат по наказателни дела и в последите години е защитник на подсъдими по много от шумните, широко отразявани от медиите процеси. Сред клиентите  освен Илиян Варсанов са Димитър Вучев-Демби, Даниел Стефанов-Дъмпела и други познати имена от кримисредите, тя води и бракоразводното дело на фолкпевицата Алисия.

Служителката на ГДБОП пък въпреки сериозните опити да бъде уволнена или принудена да напусне остава в МВР още няколко години. В този период благодарение на работата  има няколко много успешни реализации срещу наркотрафика в България. Точно по оперативни данни на същата спецполицайка е разкрит и дипломатическият канал за пренос на дрога. Малко повече от година след скандала със сексснимките служителката на ГДБОП е първият човек, който научава от свои информатори, че монголски дипломат е ангажиран в трафик на наркотични вещества, като периодично пренася зад граница големи количества таблетки амфетамин. Първоначално някои от началниците в МВР не се престрашават да предприемат арест, за да не се предизвика международен скандал. Малко по-късно все пак бе проведена много успешна реализация и антимафиоти арестуваха монголски дипломат със 120 килограма синтетични наркотици за над 20 милиона долара.

По друг случай, воден от същата антимафиотка, по нейна разработка е разбит международен канал за трафик на хероин от Турция през България. Открити са 10 кила дрога, пренасяни с автобус от Хасково, а при задържането на замесените тълпа от мургави жители на софийския кв. “Ботунец” напада антимафиотите. След арестите спецполицайката е предложена за награда и повишение. Малко по-късно обаче тя напуска МВР по собствено желание.

Днес, 11 години след убийството на Тихомир Трифонов, в МВР се помни повече сексскандала с полицайките, отколкото разстрелът, довел до избухването му. Убийството на 31-годишния наркотрафикант остава в графа “неразкрити”.