18-годишен ученик и мъж на 23 години са новооткрити носители на вируса на СПИН в Русе. И при двамата наличието на вирус е установено след изследване в местна лаборатория, а резултатите са потвърдени от Националната референтна лаборатория по заразни болести /НРЛЗБ/.
Ученикът живее с родителите си в страна извън Европейския съюз. 

В края на март той се почувствал зле,  имал повишена температура, повръщане, главоболие и други симптоми, характерни за грип. Впоследствие тийнейджърът започнал да се оплаква от постоянна умора, изпотявания през нощта, започнал необяснимо да отслабва, появил се странен лилав упорит обрив, дишането му станало затруднено, лимфните възли при врата и гениталиите се подули. В началото на април родителите му го довели в Русе за изследвания. Пробите показали наличие на СПИН, което било потвърдено и в София. 
Вторият случай е от началото на май. Две седмици преди това русенец с хомосексуална ориентация, който работел в Холандия, получил същите симптоми. Той се завърнал в Русе, за да се изследва, при което станало ясно, че е серопозитивен. 
На двамата е предписано лечение по схема, което се изпълнява в домашни условия с периодични прегледи в София.
С тези два случая болните от СПИН в Русе са общо 16 човека от 1989 година насам, като досега е починал само един от тях, показа справка на „Утро“.