Кой би предположил? От благоприятен ефект за сърцето, през защита за костите и мозъка, до предотвратяване на кариес. Ето защо една бира (или две) на ден са полезни като положително въздействие върху вашето здраве, пише македонският портал АртКухня.

За здраво сърце

Трябва да се доверим на учените, които твърдят, че бирата е добра за сърцето. Проучване на британски и американски учени установи, че 4,5 бири на ден могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Така че, тайната е в умереността.

Предпазва от ревматоиден артрит

Всеки алкохол, като и бирата, има противовъзпалителни свойства, които са свързани с добър ефект върху здравето на сърцето. Той се прилага и за други заболявания, свързани с възпалителни процеси в организма.

Проучване сред 1,9 милиона респонденти показва, че при жените, които пият алкохолни напитки два пъти или три пъти седмично, има 31% по-малък риск от ревматоиден артрит, отколкото при жените, които никога не пият.

Дезинфекция на устната кухина

Биреният хмел (подобно на червеното вино и кафето) съдържа антибактериални свойства, които предпазват устната кухина от размножаването на нежелани бактерии, свързани с развитието на заболявания на зъбите и на венците. Въпреки че бирата влияе положително на здравето на устната кухина, това не означава, че не се налага да миете зъбите си. Редовната хигиена на устната кухина е от ключово значение за здравето на зъбите.

Действа благоприятно на визията

Изглежда, че антиоксидантите във виното и бирата помагат за запазване на добрия външен вид при хора, които умерено консумират тези видове алкохолни напитки.

Многобройни проучвания показват, че катаракта и дегенерацията на макулата се срещат по-малко при хора, чиято диета е богата на антиоксиданти.

Намалява риска от камъни в бъбреците

Бъбречните камъчета са малки и твърди слоеве от минерали, които се появяват в бъбреците и тяхната поява може да е резултат от дехидратация, която идва от лоши хранителни навици.

Проучване на 200 000 души установява, че хората, които пият по една бира на ден, имат 41% по-нисък риск от камъни в бъбреците. Учените смятат, че това се дължи на диуретичните свойства на бирата и другите видове алкохол.

Намалява риска от диабет тип 2

Всички знаем за добре познатата поява на така наречения “бирен стомах”, така че не е ясно как това може да бъде свързано с намален риск от диабет? Резултатите от 15 различни проучвания показват, че умерената консумация на алкохол, включително на бира, може да намали риска от развитие на диабет тип 2 с 30%.

Други проучвания показват, че при хора, които вече страдат от диабет, умерената консумация на бира може да помогне за регулирането на нивото на инсулин и триглицериди.

Защитава здравето на костите

Бирата е богат източник на силиций, който е от решаващо значение за формирането и поддържането на здравето на костите в човешкото тяло. Изследванията показват, че богатото на силиций хранене може да помогне за предотвратяване и лечение на остеопороза, особено при жени в постменопауза, които губят костна тъкан. Останалите храни, съдържащи силиций, са пълнозърнестите храни и зеленчуци, включително боб.

Поддържа здравето на мозъка

Силицият може да помогне също и на здравето на мозъка, защото предпазва от вредни вещества, които могат да причинят когнитивни заболявания. Има проучване, което твърди, че съставката в хмела – xanthohumol – пречи на развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, деменцията и болестта на Паркинсон.