Не сме бедна държава, просто се разхищава обществен ресурс, заяви заместникът на главния прокурор Иван Гешев, предаде БГНЕС.

Прокуратурата и ГДБОП дадоха съвместен брифинг, на който изнесоха информация около разбитата вчера в София престъпна група за издаване на ТЕЛК решения на здрави хора. „Преди време казах, че прокуратурата се ангажира сериозно с измамите с ТЕЛК решения и тази дейност няма да кампанийна. Този случай потвърждава това“, категоричен бе прокурор Гешев. Той подчерта, че заради подобни случаи изтичат милиони левове от държавния и общинските бюджети и се насочват към хора, мними инвалиди, които въобще нямат право да ползват този ресурс.

„На гърба на държавата живеят цели семейства и общности, без да има причина да получават тези услуги. Това не ги мотивира да полагат труд“, допълни още Гешев.

Той разказа, че групата е разбират с помощта на служител на МВР, който се е представил за „клиент“ на групата и е минал по цялата престъпна верига. Той е платил капаро и крайна сума, за което е получил решение на ТЕЛК за това, че е над 50% нетрудоспособен, при положение, че е абсолютно здрав. Разследващите имат данни за над 100 такива случая, с които групата е свързана, но реално може и да са много повече. Според Иван Гешев следва да се помисли и за евентуални законови промени, които да не допускат подобни манипулации.

В конкретния случай едно ТЕЛК решение на мним болен е струвало между 1000 и 3000 лв. и е било издавано за срок от 1 до 3 месеца.

От своя страна говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева обясни, че групата действа на територията на столицата от началото на годината. В нея са участвали трима лекари, двама от които са председатели на ТЕЛК комисии и са работили в 28 ДКЦ и Втора градска болница. Третият лекар е психиатър и управител на медицински център. Групата е имала и посредник, който формално се занимава с търговия в магазин за дрехи на Женския пазар. Той е влизал в контакт с различни лекари, които са постановявали фалшиви диагнози. Установени са и случаи, в които лица са били настанявани фиктивно в болнични заведения, за да бъде вдигнат процентът на инвалидност.

Според думите на наблюдаващия прокурор Евгения Деянова групата сама е подготвяла целия набор от документи. Участниците са задържани за 72 часа, като предстои да им бъде определена мярка за неотклонение.

Провелата се спецакция в София е поредната срещу фалшифицирането на документи за инвалидност. През месец февруари тези година във Варна разследващите задържаха шестима души, а у тях бяха открити над 1,7 милиона лева. По-късно, обаче всички бяха освободени. Същият месец съдът остави в ареста шефката на ТЕЛК – Ловеч д-р Донка Минкова, задържана с обвинение за подкуп. Лекарката беше арестувана заедно с посредника в схемата за издаване на фалшиви ТЕЛК решения Валентин Йотов. През април Окръжният съд в Ловеч промени постоянната мярка ѝ за неотклонение.