Днес е Международният ден за безопасност на движението по пътищата. Правителството прие решение за обявяване на такъв ден с цел популяризирането на темата чрез провеждане на различни мероприятия, информационни и образователни кампании. С решение на Министерски съвет, 2019 година бе определена за година на активна работа по опазване живота и здравето на участниците в движението под мотото „Пази семейството си на пътя“.

В продължение на тази практика, обявяването на 29 юни за ден на безопасността на движението по пътищата ще създаде възможност за ежегодно отчитане на постигнатите резултати, за споделяне на опита на различните ведомства и организации, работещи в тази област, както и за вземане на нови решения за предприемане на превантивни мерки, насочени към безопасност на транспортните системи.

По този повод министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова и заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов ще открият международна кръгла маса „Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система“. Събитието се организира от държавната агенция. За участие във форума в страната ни пристигат експерти от водещи международни организации в областта на пътната безопасност, сред които на Конфедерация на пътните администрации в Европа (CEDR), Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC), Белгийския съвет за пътна безопасност (VIAS Institute) и др. По време на събитието ще бъде обсъдена практиката на европейските пътни администрации за прилагане на инструменти за превенция и повишаване на безопасността на инфраструктурата; механизмите за подобряване на взаимодействието на човека с инфраструктурата; българският и чуждият опит при провеждането на инспекции по пътна безопасност. Ще бъдат представени и новите изисквания на Директива 2008/96 за повишаване на пътната безопасност, както и иновативни начини за финансиране на пътната инфраструктура.