Часовниковата кула на регионална библиотека "Любен Каравелов" се превръща в изложбена зала и ателие за екслибриси. Това съобщиха вчера от РБ, като се похвалиха, че са спечелили финансиране за своя проект от Национален фонд "Култура" и ще получат 9950 лева, като русенската идея е една от само четирите одобрени. 
За ефектното намерение помещението на един от малкото работещи в България старинни часовникови механизми от началото на миналия век разказаха библиотекари още в Нощта на музеите и галериите. Тогава кулата с часовника беше включена в интригуващ маршрут на библиотечните потайности, като малки и големи се снимаха пред грамадното зъбчато колело и махалото, което тихо отмерваше времето. 
Сега предстои помещението с часовника с камбанен механизъм, произведен през 1922 година в Чехия, да стане постоянна експозиция с екслибриси на тема "Културно-историческо наследство". Малките графики в изложбата ще се подбират от всички издания на първия по рода си конкурс за екслибриси в страната. Освен това проектът предвижда вдъхновени от видяното в експозицията, посетителите да могат и сами да си направят екслибри на място - с предварително подготвени клишета и специална преса за отпечатване. 
По-смелите планове на библиотеката включват разгръщане на дейностите в часовниковото ателие. Там ще могат да се провеждат камерни срещи, уъркшопи, арт ателиета и други събития, които ще останат запомнящи се с необичайната атмосфера, казват от библиотеката. И допълват, че се предвижда в скоро време да се появят и рекламните сувенири - магнити, книгоразделители, двуезични туристически брошури и др. Така към основната си роля на къща на книжнината библиотеката ще добави още една функция - на атрактивен съвременен туристически обект, убедени са в "Любен Каравелов".