С първа копка и традиционно плисване на менче с вода стартира дългоочакваната модернизация на един от най-натоварените и критични участъци в Русе - булевард „Липник“. Строителните дейности, заради които движението по булеварда ще бъде спряно от понеделник, ще тръгнат от южното платно. Успоредно с това ще се направи нов отводнителен канал между ул. „Дебър“ и „Мъглиж“, който ще реши проблема с вечното наводняване под надлеза при всеки по обилен дъжд. 
Целият участък ще се раздели на две зони - между „Дебър“ и „Мъглиж“ и от „Мъглиж“ до кръстовището на „Олимп“. В северното платно ще се движат само автобусите. Тролейбусните линии ще минават по бул.“Съединение“, „Плиска“ и „Тулча“, като ще се спира до спортната зала, а следващата спирка ще е при Млечна кухня. Междинните спирки няма да се ползват от линиите, които минават по „Липник“, за да не се объркват гражданите, които ползват останалите направления, обясни зам.-кметът Димитър Наков. След като приключат дейностите в южното платно, то ще бъде отворено само за градския транспорт и ще започне реконструкцията на северното платно. 
Това е може би най-трудният участък от реконструкцията на булеварда основно заради изграждането на новия отводнителен канал и най-тесния участък с преминаването под жп линията. Това ще изисква малко повече прецизност от изпълнителите, но се надявам да се справят. Очаквам до първия учебен ден този участък да бъде пуснат, каза още Наков. 
Следващият етап предстои да бъде решен според нуждите, като се предвижда той да е от кръстовището на „Олимп“ в посока изток, а докъде точно, ще се реши в края на лятото. 
Необходимостта от подобряването на транспортно-техническите характеристики на булеварда възникна след ремонта на Кръговото кръстовище и пробива „Кауфланд“. Предвижда се подмяна на настилките, тротоарите, маркировката, светофарите и пътните знаци, както и изцяло ново улично осветление. Целта е да се елиминират задръстванията и да се намалят пътнотранспортните произшествия. С цялостния ремонт се заема русенската „Пътинженеринг“, а модернизацията на 4300-метровата отсечка е на обща стойност 5 673 498 лева. Парите идват по съвместен проект между общините Русе и Гюргево по трансграничната програма. За отводняването на жп прелеза в участъка от „Дебър“ до „Мъглиж“ общината получи подкрепа от регионалното министерство.