Незагасена цигара е най-вероятната причина за пожара, който избухна в четвъртък вечерта в бившето училище в Средна кула, смятат пожарникари. Когато огнеборците пристигнали на място, намерили задната врата на сградата разбита, а според хората в квартала училището се е превърнало в свърталище на наркомани.
Установено e, че пожарът е започнал от помещение на приземния етаж, след което огънят е тръгнал към подпокривното пространство с тлеене, а впоследствие се е разгорял. В гасенето са участвали 17 огнеборци, като допълнително на място са изпратени служители в почивка. Действията са ръководени лично от началника на пожарогасителна дейност в РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Веселин Марков. След 3 часа борба с пламъците в 23 часа огънят е загасен, но екип с противопожарен автомобил и автостълбата е останал да дежури до сутринта, обясни директорът на пожарната комисар Димитър Павлов. Няма пострадали хора, но напълно са унищожени покривът, стари мебели и дървеният паркет.
До 2006 г. сградата е била училище. След затварянето е зазидана, за да се ограничи достъпът вътре. „Зазидаха прозорците, обаче за наркоманите няма прозорци. Събориха тухли, влязоха и т.н. Най-вероятно наркомани са го запалили“, смята Георги Илиев. Съгражданката му Лиляна Атанасова си съмнява, че сградата е запалена за отмъщение от наркоманите, защото им пречат да се събират там.
Жителите на Средна кула смятат, че затварянето на сградата на бившето училище е грешка. Тъй като не функционира под никаква форма, постройката е изкушение за клошари и наркомани.
„Ако бяха го стегнали и да го дадат на пенсионерите, тук дейност щеше да има. А то какво, затвориха го и това е. И за нищо не става. Как не се намери да се направи тук или административна сграда, или да се премести здравната служба. Хората, особено зимно време, не могат да качат баира до здравната служба. Тук идеално беше половината да е здравна служба, половината - пенсионерски клуб“, казва Лиляна Атанасова.
Сградата е общинска собственост и преди време общината в Русе имаше идея да я направи център за деца с увреждания, но жителите на Средна кула не се съгласиха. В момента върви процедура за промяна на предназначението й, за да се преустрои в жилищна сграда.