Диана Петкова е една от най-известните русенски фризьори и единствената българка, завършила Санктпетербургската академия за имиджмейкъри. Има две шампионски титли по фризьорство през 2000 и 2001 г., национално признание като най-добър колорист на България през 2010 г., успешни участия в Париж на световния конкурс „Mondial coaffur beaute“ и на световните награди на „Вела“. Като имиджмейкър Диана Петкова прави професионален цветоанализ и анализ на личния стил, подпомага изграждането на личния гардероб на своите клиенти, като ги консултира при пазаруването на дрехи и аксесоари. Тя с удоволствие споделя своя опит с читателите на „Утро“ и дава практични съвети как да изглеждат модерни, да се чувстват комфортно и това да не им струва цяло състояние. За лични консултации с нея можете да се запишете на следните телефони: Салон „Коса и стил“ в комплекс „Евас“ 082 823392 - фризьорство, 082 828551 - козметика, салон „Имидж студио“ на ул. „Константин Величков“ 21 - 082 523392.

Реших да направя реверанс към любителите на черно-белите образи. Тенденцията 50 на 50 в черно-белите визии, тоест съчетаване на черното и бялото в равни количества, може да бъде леко дисбалансирана. Важното е да не се опитваме да съчетаем чисто черно долнище с чисто бяло горнище. Идеята на тази тенденция е да използва черното или бялото за основно и да го миксираме с черно-бял принт - например дребно каре, съдържащо тези цветове в равни количества. На една от снимките виждате пола в стил "прегърни ме" с по-къса предна част, което е тенденция, заимствана от миналогодишния летен сезон.
Новото в случая е карираният топ с актуалното квадратно деколте плюс късия, но обемен ръкав
Много тънък акцент в този топ са малките бежово-кафеви копченца, които внасят ефект на женственост и омекотяват тази визия. Особено добре се съчетава този аутфит с лоуфъри, сандали с плоска подметка и малки каишки, или чехли slise, които напомнят на чехлите за баня. Тук може да обогатите образа, като добавите бели обеци. Само не прекалявайте, защото квадратното деколте изисква по-скоро акцент на шията. Особено ако вашето деколте е толкова кокалесто като моето. Така че верни на правилото "по-добре по-малко, но по-добре" -  превеждам го от английски - за предпочитане е акцентът да падне на деколтето, а не на ушите.
Няма да скрия, черно-белите визии не са от любимите ми. Може би, защото съм "меко лято". А  черно-бялата визия подхожда единствено и само на представителите на цветотип "зима". Знам че в България всички обичат да носят черно, оправдавайки се с думите, че то "подхожда" на всякакъв друг тоалет и може да се носи с "всичко".Да напомня и фразата, че черното "вталява". Пълен абсурд и пълна заблуда!!! Нито подхожда на всякакъв друг цвят или стил, нито вталява!Това е много, много дълга тема, може би за цяла статия.
Да поговорим и за обувките.
Безспорен хит от миналото лято са чехлите
С пера, с цветя, с мъниста - чехлите с всичко това, взето заедно. Важното в плажната мода е тези чехли да бъдат от гума, защото гумата като материал е най-подходящ за разходка, особено около басейна, където винаги има разплискана вода и можете да се подхлъзнете. Чехли тип слайс или аз им казвам чехли за баня, са особен хит това лято. Те, първо, са удобни, гумени, но и толкова добре се съчетава с къси гащи, дънки, широки панталони седем осми, които наричат килоти, с рокли -  почти няма нещо, с което да не се съчетават тези чехли slice. Важно е само да ги изберете така, че да не се асоциира с това, че сте излезли току-що от банята. Аз,  като една пленница на модата, си загубих естествено сребърни чехли - с бяла гумена подметка, но с горна част от естествена сребърна кожа с лека лазерна обработка, чупеща светлината в различни цветове и небрежно завързана на по два пъзела. Искам да споделя, че моят съпруг тотално не ги одобрява. Дори когато снимахме фотосесията, отказваше отначало да ми снима аутфита, в който аз бях с тези чехли. Успокоих го, че не всеки разбира от мода и че всеки има своя "сляпа"  зона. Неговата е модата, затова пък той е почти професионален фотограф. Снимките, които той прави,  могат да украсят и National Geographic, и Vogue.
Важното е да не следвате модните тенденции, ако усещате, че те не ви допадат не само визуално
 но и не се чувствате добре с тях. Душевният комфорт винаги е по-важен. И така другият вид чехли, които са пак емигранти от миналото лято, са чехлите мюли. Това са ниски, средни и високи чехли с квадратни по-малки или по-широки токове. Особено модерни това лято са велурените чехли с облечен велурен ток. Те могат да бъдат изчистени, което пък ще ви помогне да ги съчетавате с повече аутфити. А могат да бъдат и с акцент на предната част. Вие можете цял ден да препускате по работа и за удоволствие. Актуални са и сандалите с тънки подметки с много тънички ремъчета придържащи крака. Модните корифеи препоръчват и сандалите на ниско токче, които са реверанс към 80-те. С такава подметка и ниско токче могат да са и обувки с малки остри носове, отворени. Тези обувки може да носите както с рокли, така и с панталони, с дънки.
Има още една тенденция в лятната мода, която се чудя как да припомня, като до болка ми е омръзнало да виждам тийнейджърки, качени на високи, нестабилни токчета. Модата се мени, но не и желанието на младите девойки да изглеждат по-слаби, според тях, по-сексапилни и да се качват на високи токчета всеки път и по всякакъв повод. 
Новата интерпретация на високите обувки е сандали с груба подметка и доста груб ток
Няма да скрия, че този тип сандал е един от вариантите за обувки, които аз предпочитам. Може би  защото имам слаби прасци и глезени, тази група обувка уравновесява донякъде малко по-тежкия ми ханш и по-широките ми рамене. Усещам по-балансирано тялото си като пропорции, да не говорим, че са и удобни и за ходене. Само трябва да не прекаляваме, защото при доста по-груб вариант на обувките ще постигнем ефекта на неизбежното съпоставяне между фините глезени и грубите обувки. Тогава краката ни ще изглеждат още по-смешно слаби. От друга страна, вариантът на груби обувки с платформа горещо препоръчвам на дамите с макси размери. Колкото са по-големи, толкова усещането за по-едрите прасци и глезени ще бъде омекотено, защото всичко в живота се познава в сравнение. Представете си една дама с размер 54, стъпила върху обувки на тънки и високи токчета. Как бих изглеждала тя, нейните крака, ако заменим тези обувки с платформа три-четири сантиметра или устойчив дебел ток около 10 сантиметра - пропорцията на тялото и усещането за мащабност на фигурата веднага ще се променя в положителна страна за дамата.
Исках повече да разкажа за тенденциите, а се получи по-скоро пътуване в страната на красивото, към своята изначална същност. Надявам се, споделените ми мисли и опит да са ви обогатили. Е, и ако сте погледнали на себе си като на нещо уникално и неповторимо, значи безсънните ми нощи в писателстване не са били напразно. Модата е изменчива. Модата е суета. Модата е само инструмент - от вас зависи каква музика ще съчините...