Британският премиер Тереза Май заяви на руския президент Владимир Путин, че нормалните отношения няма да бъдат възстановени, докато Москва не приключи своята “безотговорна и дестабилизираща” дейност, заяви говорителят на „Даунинг стрийт“.

Коментарите бяха направени, когато Мей се срещна с Путин за пръв път след разговорите за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал на британска земя, информира АФП.

“Тя каза на президента, че не може да има нормализиране на двустранните отношения, докато Русия не спре безотговорната и дестабилизираща дейност, която заплашва Великобритания и нейните съюзници – изразена и във враждебни намеси в други страни, дезинформация и кибератаки”, каза говорителят.

Мей също казала на Путин в преговорите в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака, че Великобритания “има неопровержими доказателства, че Русия стои зад атаката” на бившия шпионин.

“Премиерът подчерта, че оставаме отворени за различен тип отношения, но за да стане това, руското правителство трябва да избере различен път.”

Лондон даде да се разбере, че срещата на Мей с Путин не представлява размразяване на връзките с Русия, въпреки призивите на Путин двете страни да „обърнат страницата”, пише АФП.

По-рано руският лидер отбеляза, че британските компании са готови да работят с Русия.

„Ние знаем, че бизнесът във Великобритания (между другото, имах среща с нашите британски колеги в същата тази стая), те искат да работят с нас, те работят с нас и възнамеряват да продължат да го правят. И ние подкрепяме тяхното намерение“, каза той.

Руският президент също така подчерта, че случаят с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал не си струва да се рискуват сериозните отношения между държавите.

“Слушайте, цялата тази вълна около шпионите и контра ударите не си струва сериозните междудържавни отношения. Тази шпионска история, както казваме, не струва пет копейки, или дори пет лири. А въпросите, свързани с междудържавните отношения, те се измерват в милиарди и съдбата на милиони хора. Как можем да сравним едно с другото?“ попита Путин в интервюто.

“Всъщност предателството е най-тежката възможна престъпност, а предателите трябва да бъдат наказани. Не казвам, че инцидентът в Солсбъри е начинът да го направим. Ни най-малко. Но предателите трябва да бъдат наказани. Този господин Скрипал. Той беше арестуван, осъден и след това изтърпя наказание в затвора, получил е наказанието си. Той не беше наблюдаван. Защо някой да се интересува от него?“, добави президентът на Русия, подчертавайки необходимостта да остави историята на Скрипал в миналото и да позволи на агенциите за сигурност да се справят с нея.

Връзките са силно обтегнати след отравянето на бившия руски шпионин и двоен агент Сергей Скрипал през март 2018 г. в английския град Солсбъри. Инцидентът доведе до десетки експулсирания на дипломати и десетки дипломатически провали във вече крехките отношения между Москва и Лондон.

Русия многократно отрече всякаква роля в убийството му.