Създателите на платеното приложение DeepNude, с чиято помощ може да се „разсъбличат“ снимки на жени, само няколко дни след неговата поява обявиха, че го закриват. Анонимните автори на проекта пишат в социалните мрежи, че не са дооценили потенциала на проекта и не са в състояние да контролират трафика заради голямото търсене.

Освен това съществуващите мерки за сигурност са се оказали недостатъчни и съществувал висок риск от злоупотреба с възможностите на приложението, ползвано до момента от над половин милион души. Приложението, с чиято помощ може да се „свали“ цялото облекло на жена от нейна снимка, предизвика страхове, че може да се използва за изнудване и заплахи за отмъщение.

Създадените от приложението фалшиви снимки могат лесно да бъдат объркани с истински и могат да нанесат неописуеми щети в живота на хората.

Жертви на приложението са станали на супермоделът Тайра Банкс, Ким Кардашиян, певицата Тейлър Суифт и актрисата Гал Гадот, чиито снимки са били „разсъблечени“ с помощта на програмата.

Уебсайтът на DeepNude се определя като „автоматизиран софтуер, който преобразува снимките, създавайки фалшива голота“. Приложението не може да „произвежда“ разсъблечени снимки на мъже.