Община Русе подготвя проект за покупка на нови екологични превозни средства за градския транспорт. Управляващият орган на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" (ОПОС) е определил безвъзмездна финансова помощ в размер на 39 милиона лева за Русе, като средствата ще бъдат изразходвани за електрически автобуси и тролейбуси за градския транспорт.
Проектът включва покупката на 40 изцяло нови екологични превозни средства, като в момента се правят финансови разчети и анализи. Предвижда се до края на август общината да внесе проектното предложение в екоминистерството, след което да бъде извършена оценка и да бъде сключен договор за безвъзмездната финансова помощ. 

Очакванията са през октомври да се проведе процедура за избор на доставчик. Електрическите автобуси и тролейбуси ще бъдат изработени изцяло за нуждите на община Русе и всички ще са с рампи за инвалиди. Това съобщи зам.-кметът Страхил Карапчански на общественото обсъждане на новата транспортна схема на Русе, която ще бъде готова до септември. При нея тролейбусите и автобусите ще се допълват, вместо да си бъдат конкуренция, както е сега. Схемата е разработена така, че да се избегне дублирането на линиите на тролейбусния и автобусния транспорт и да се осигури по-добра връзка между различните части на града, обясниха от фирма „Мобилисимус“, които разработиха схемата. 
Ще има няколко тролейбусни линии повече, които да се използват в отсечки, където има жици, но няма тролейбусен транспорт. Предвижда се линия от кв. „Дружба“ до хотел „Рига“, както и от КАТ до х-л „Рига“ през ул. „Тулча“. Линии ще свързват различни райони на града - както жилищни, така и индустриални зони. Ще има тролейбус, който ще свързва бул.“Тутракан“ с „Дружба“ през „Тулча“. Ще се движи линия от „Дружба“ или „Чародейка“ до района на жп и автогарата, а след това по „Липник“, „Тулча“, „Доростол“ и „Плиска“. Ако разписанията на линиите се синхронизират, ще има по-привлекателна честота, казаха от фирмата. 
Що се отнася до автобусите, те ще допълват тролейбусната мрежа, като ще покриват зони с по-малко население, които не са обслужени от тролеи. Ще има и циркулиращи линии в няколко квартала, които ще дават възможност за пътувания по кратки отсечки. Например ще се подобри вътрешната връзка на „Дружба“ и „Чародейка“, тъй като има много възрастни хора, майки с деца и ученици, които имат нужда от пътуване вътре в квартала. 
Ще има две обиколни линии, които да свързват „Дружба“ и „Чародейка“ с центъра, бул. „Липник“, „Придунавски“, болницата, като ще вървят по ул. „Солун“, където изобщо няма транспорт. Ще се подсили районът на „Здравец“ и ул. „Рига“. Ще има линия от пазара частично до „Здравец“ и промишлените райони, която ще се връща по „Доростол“ и „Солун“. 
Ще се промени връзката между „Мальовица“ и централната част, за да се намали голямото обикаляне на сегашната линия 11. Ще има и две експресни линии от „Дружба“ и „Чародейка“ през бул. „България“ до Индустриалния парк и промишлената зона на Мартен. Ще има линии от Средна кула и Долапите, до асфалтовата база, както и до гробищата в Басарбово. Ще има нова линия до „Джъмбо“, отчасти базирана на линия 18, както и нова връзка от „Чародейка“ на база на линия 30, която върви рядко.
В момента Русе разполага с 41 тролея, но само около половината от тях са в редовна експлоатация, тъй като возилата са почти 40-годишни и често се нуждаят от ремонт. Както е известно, 17 тролея втора употреба в отлично техническо състояние се очаква да пристигнат през юли. Пет от тях са от Швейцария, а останалите 12, които ще са с механична рампа за инвалидни и детски колички, са от Чехия. Тролейбусите втора употреба са използвани 25 години, дълги са 12 метра и тежат по 12 тона. С тях ще може да се покрие новата транспортна схема. Кога точно тя ще влезе в сила, ще бъде обсъдено, но се очаква това да стане от 1 януари.