Отлепила се от най-горната част на южната стена на блок „Лермонтов“ на улица „Борисова“ плоча за малко не уби мъж, който в това време е на балкона си. За радост каменният къс предизвика само материални щети на три тераси, които собствениците цял ден във вторник отстраняваха с помощта на алпинист.
Инцидентът става по време на бурята в понеделник в късния следобед. Малко след 18 часа мъж от седмия етаж в блока стои под тентата на терасата си и наблюдава проливния дъжд. В това време от козирката над 15 етаж се откъсва огромна плоча, която полита право надолу. По пътя си откъртва парче от бетонния корниз на 10 етаж, събаря алуминиевата стряха на долния етаж, като едната й част остава да виси заплашително само на две видийки, откъртва друго парче бетон от 8-я етаж, стоварва се на тентата на седмия и се пръсва на парчета на обикновено оживената алея пред блока. За щастие заради проливния дъжд по това време навън няма никой.
Направо онемях! Ако не беше тентата, тази огромна плоча щеше да ме убие, нареждаше след като се окопити мъжът от 7 етаж.
Каменната облицовка на почти всички тераси, която години наред падаше и създаваше много опасности, е обезопасена преди пет години и проблеми с нея вече няма. Сега обаче започват да се къртят огромните плочи от козирката на 15-етажната сграда, които превръщат околоблоковото пространство в изключително опасно място. За проблема трябва да се погрижи етажната собственост, която трябва да наеме алпинисти за укрепване на плочите.
Ще поемем ремонта, но как да намерим алпинисти и работници, които да направят този спешен ремонт, пита управителният съвет на блок „Лермонтов“ и очаква предложения от специализирани фирми.