Експертиза за лицево разпознаване ще трябва да се направи за втори път по делото за извършения като на филм банков обир, по което сочен за виновник е 50-годишният Илиян Петров. Причината е, че вещото лице, което бе изготвило анализа, почина и няма как друг експерт да застане зад неговите думи и заключения. Кой ще поеме тежката задача все още не е ясно, тъй като липсват вещи лица в тази специалност в Русе. Като за начало ще бъде търсен специалист в редиците на Гранична полиция, а ако такъв не бъде открит - ще се стигне до помощ от Института по криминалистика в София, което със сигурност ще проточи изхода от делото.
Роденият във Видин мъж е предаден на съд с обвинението, че е един от извършителите на историческия обир от тогавашната Пощенска банка до училище "Христо Ботев". В нощта на 26 срещу 27 март 2016 година заедно с неизвестен съучастник успели да задигнат валута и левове за над 188 000 лева. За целта имали много добра подготовка. Влезли през подземния гараж, застанали на идеално за обира място, където направили дупка 30/30 сантиметра с безшумни пневматични уреди и със специално пригоден инструмент с телескопична дръжка лека-полека вадили пачки с банкноти. Никой от трите вида датчици на банката не успял да улови действията им, което е знак, че обирджиите са знаели точно какво и как да направят, за да не се включи алармата. 
На мястото на престъплението бе намерена ДНК-следа, но обирът дълго време беше неразкрит и отстрани изглеждаше, че така и ще остане. През декември 2017 година обаче Илиян бе задържан на летището в София в опит да напусне страната. Самият той отрича да има каквато и да е връзка с престъплението, както и въобще някога да е идвал в Русе. 
Вчера защитата на Илиян оспори задържането му като посочи, че вече 1 година и половина той е в килия, страда от здравословни проблеми, като дори пие успокоителни. Самият видинчанин посочи, че се чувства вече наказан, макар да няма присъда и е половин човек. Засега обаче съдът прецени, че задържането му е справедлива мярка, но решението може да се обжалва.
Делото продължава следващия месец, когато се очаква да бъде разпитано вещо лице от София, направило другата ключова експертиза - на ДНК-материала. Продължават да се търсят и още трима свидетели, за които данните сочат, че са в чужбина.