„Арена Русе“ вече е официално под управление на държавното предприятие „Национална спортна база“, след като на общо събрание преди седмица са направени предизвестените промени в ръководството на дружеството. От досегашния директорски борд са освободени Максим Христов и Светломир Коцев, като на тяхно място влизат Любомир Христов и „Национална спортна база“ ЕАД като юридическо лице чрез своя представител Пламен Манолов. 

Шефът на антикрисизната дирекция Спасимир Димитров остава член на борда като представител на община Русе, която е минотарен акционер в дружеството собственик на залата. Новият съвет на директорите е вписан в Търговския регистър на 25 юни.
Изпълнителен директор на дружеството е Любомир Христов, магистър по електротехника, възобновяеми източници и технологии и автоматика. Справка в Търговския регистър показва, че той е човек с опит в бизнеса, собственик на няколко русенски дружества, а доскоро и прокурист в една от фирмите на фамилията Бобокови.
Промяната в ръководството на залата бе очаквана, след като още в края на миналата година правителството реши да отдели 20 млн. лева от фискалния излишък, с които държавната компания „Национална спортна база“ да придобие мажоритарния пакет в дружеството „Арена Русе“ на братя Атанас и Пламен Бобокови. Кога се е подписала тази сделка и за каква сума, не е ясно, тъй като документи по този въпрос в Търговския регистър липсват. Ясно е обаче, че Бобокови с радост са се отървали от тази си инвестиция, която по собствените им изявления е губеща. Само за 2017 г. спортната зала, която вероятно скоро ще си върне името „Арена Русе“, отчете загуба от над 1,5 млн. лева. За миналата година резултатът явно също не е добър, тъй като на провелото се общо събрание акционерите са решили да не освобождават от отговорност Съвета на директорите за 2018 г. „с оглед финансовите резултати на дружеството“.
Ясно е, че занапред дупката между приходите и разходите, ако такава продължава все още да съществува, ще бъде поета от държавата и може би пропорционално от общината, т.е. от данъкоплатците. Но пък има надежда, че новият мениджмънт ще може да се справя по-добре, като оптимизира евентуално раздутите по различни причини разходи и осигури повече спортни и културни събития в Русе.