Ръст от над 10% на бързите кредити, които се взимат основно с цел за море, се наблюдава през последните два месеца. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите. 
Всеки втори българин е готов да почива на кредит. Хората са готови да отделят повече от половината си месечна заплата (56%) за лятната си почивка. Разходите за ваканция не се различават от тези за миналата година (55,6%). Най-много пари ще се похарчат за пътувания в страната (17%), летни занимания (16%) и обзавеждане за дома и вилата (14%). Между 500 и 1000 лв. е най-търсеният заем за почивка от банките или от фирмите за бързи кредити.
Българи, живеещи и работещи в чужбина, също са измислили нов начин за дълга лятна почивка на българското Черноморие като теглят бързи заеми. Те се завръщат от странство в родината и с българската си лична карта теглят суми между 2000 и 5000 лв. от фирми за бързи кредити. Използват ги за едномесечна ваканция, след което веднага се връщат на работа зад граница. Някои „забравят“ да си погасяват навреме вноските си по кредита, а други дори изчезват от полезрението на кредитодателите.
В Асоциацията за защита на потребителите има подадени около 200 случая на просрочени заеми от българи, които живеят в чужбина. Голяма част от тях са нашенци, които работят и живеят в Гърция. Много от тях обаче имат имущество в България и проблемите им предстоят, защото ще бъдат подгонени от колекторските фирми - събирачите на вземания.