Много трудови злополуки за 30 дни, но за щастие, повечето без сериозни и драматични последствия, съобщи главен инспектор Георги Георгиев от Инспекцията по труда на пресконференция вчера. Най-трагичната е катастрофата на 12-тонен камион, при която загина шофьорът, каза Георгиев. Оказало се, че въпреки че мъжът имал изряден трудов договор и осигуровки, работодателят не го бил застраховал за трудова злополука. 
В края на май работник успял да си пореже ръката на острието на моторна коса, въпреки че то не било включено. Скоро след това руло ламарина паднало и счупило крака на мъж, който работел в предприятие за метални изделия.
Миналата седмица пък в една от русенските чорапени фабрики наели фирма да разчисти двора, а един от местните работници бил определен да контролира чистенето. Докато багерът захващал наръч клони от земята, се оказало, че е настъпил крака на контролиращия, който наблюдавал процеса отблизо. В крайна сметка човекът се отървал само със счупен палец на крака. По случая тече проверка.   
По-сериозно е пострадал друг работник при инцидент в първите дни на юни. Мъжът товарел отломки от натрошен асфалт на тротоар в центъра на Русе, където тече ремонт. Човекът поднесъл лопатата с парчетата асфалт към кофата на багера наблизо, но не разчел движенията си и се ударил в коша на товарен камион в съседство. Резултатът е фрактура на долна челюст, обясни Георгиев, като уточни, че работникът вече е изписан от болницата. От Инспекцията по труда са съставили два акта на работодателя - за това, че мъжът е работил без каска, и за това, че човекът е бил в опасна близост до коша на съседния камион.
Друг трудов инцидент предизвикал опасения за сериозна травма. Във фирма на бул."Цар Освободител" при рязане на релсово желязо отрязано парче релса се приплъзва и пада върху работник. Този къс е бил с дължина около метър и половина Т-образно желязо, бил е прикрепен към тавана с шпилки, но при рязането се е освободил от крепежите и се е стоварил върху 39-годишния мъж. Опасенията са били, че пострадалият има счупване на гръбначния стълб, в болницата, където бил закаран от линейка на Спешна помощ, установили, че са налице фрактури на шийни прешлени, но няма опасност за живота. Няколко дни по-късно мъжът е изписан. 
И още една злополука влиза в отчетите на инспекцията - при това с леко мистериозен нюанс. Трудовите инспектори заедно с колегите си от полицията продължават да разследват случай, при който готвач в русенско заведение е открит паднал зад външен бар на ресторанта. Бил е в безпомощно състояние, когато там са го намерили колегите му, които веднага са се обадили в болницата и в полицията, уточни главен инспектор Георгиев. Човекът не си спомнял как се е озовал на земята. Разследването продължава, предстои да установим дали човекът има някакво заболяване, дали е паднал сам, или по друга причина, коментира Георги Георгиев.