Ремонтът на къщата на принц Хари и Меган Маркъл струва 2,4 милиона британски лири и дори още не е завършен, пише вестник „Мирър“.

Парите идват от издръжката на кралското семейство, която по закон се осигурява от данъкоплатците във Великобритания.

Принцът и съпругата му ще живеят в къща, построена през 19-ти век, носеща името Фрогмор Котидж и намираща се на територията на замъка Уиндзор, западно от Лондон.

Големите разходи идват от основния ремонт, който превръща къщата от постройка, разделена на пет малки апартамента, в просторен имот с 5 спални, обитаван от едно семейство.

Ремонтът на Фрогмор Котидж тече вече половин година, като включва подмяна на носещите греди на покрива и цялата електрическа инсталация.

Не всички разходи по ремонта се поемат от данъкоплатците. В правилата е записано, че издръжката покрива основни неща, като подови настилки и облицовки на бани и тоалетни. За луксозни елементи, като описвания от британските медии “плаващ под” и студиото за йога, Хари и Меган плащат от собствения си джоб.

Смята се, че кралица Елизабет Втора е голяма привърженичка на идеята младото семейство да се настани във Фрогмор Котидж и често се осведомявала докъде е стигнал ремонта.

Досега Хари и Меган живееха в къща в рамките на двореца Кенсингтън в Лондон, където живее брата на Хари, принц Уилям със семейството си.

Но откакто се ожениха, Хари и Меган вървят по свой път. Двамата се изнасят от Кенсингтън, а наскоро беше обявено и че се отделят от благотворителната фондация, която споделяха с Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън.

Издръжката, която получава кралското семейство за официални дейности, заплати на служители, поддръжка на кралските дворци и разходи по пътувания е 82,2 милиона лири.

Тя се изчислява като процент от осреднените приходи от кралските имоти през предходните две години.

Когато се налага мащабен ремонт, като течащата в момента реновация на Бъкингамския дворец в Лондон, процентът се увеличава и кралското семейство получава повече пари.