13 впечатляващи икони са подредени в импровизирана изложба в едно от фоайетата на Националното училище по изкуствата. Образите на светците са изобразени в съответствие с канона, но заедно с това всеки от тях носи и по нещо специфично за своя автор, като това прави всяка икона различна и въздействаща. 
А авторите на иконописните изображения са не утвърдени майстори, а 13 момичета и момчета от първи, втори и четвърти клас в Националното училище по изкуствата. Децата са от различни профили - музика, балет, и веднага след приключването на занятията през учебната година са се заели да направят реалност авторския проект на своя преподавател по изобразително иизкуство Данаил Стефанов. 
В продължение на 10 дни малките зографи са се събирали всеки ден, за да посветят по четири часа от свободното си време през ваканцията на усвояването на специфичните умения на иконописта. Самят аз съм много впечатлен както от желанието им да научат нещо повече, което да добавят към познанията, които получават в часовете, но също и от лекотата, с която усвоиха характерните за иконописта елементи, казва Стефанов. 
Той от 11 години преподава изящни изобразителни изкуства в Училището по изкуствата "Проф.Веселин Стоянов". Завършил е педагогика с изобразително изкуство, а от около 20 години и самият той рисува икони, като е посещавал и специални курсове за това, някои от които организирани в Румъния. От доста време замислял проекта си за училищния уъркшоп по тази тема. Бяхме го обсъдили с директорката Мария Дуканова, която с готовност прие да внесем този допълнителен елемент към училищната програма, а ето че сега вече го превърнахме и в реалност, казва видимо удовлетворен Стефанов. 
Иконата е доста по-различна от една картина - и по композиция, и по отделните детайли, които искат запознаване и спазване на задължителните изисквания, трябва да се познават също и библейските сюжети, обяснява преподавателят. Освен това цветовете не се използват в чистия си вид, а се смесват, при това по точно определен начин, за да се получат съответните нюанси и лицата върху иконите да изпъкват. Всичко това предизвикало интерес у децата, които се заели да усвояват това изкуство. Те се радвали като малки откриватели, когато с очите си виждали какво се получава, когато се смесват два, а после и три различни цвята. Много хора не знаят колко е труден този жанр - 13-те момичета и момчета от НУИ вече са запознати с него и със сигурност оттук нататък ще оценяват всеотдайността и уменията на авторите на иконопис. 
"Образците, които избрах и предложих на децата, бяха старинни икони от 14 до 16 век, това са така наречените византийски икони, които ренесансът в България е променил в известна степен. Така направо хвърлих моите ученици в дълбокото. И бях приятно изненадан от резултата - някои от децата с такава лекота рисуваха, сякаш са се учили на това изкуство десетилетие наред. Те първо нарисуваха иконата на лист хартия с пастели и флумастери, следващият етап беше да работят с т.нар.копирки, а аз помогнах най-накрая при полагането на варака, което е наистина доста сложно", разказва Данаил Стефанов. 
Така във фоайето на НУИ сега греят дузина прекрасни иконописни образи на Иисус Христос, на Божията майка, на апостоли. Една от иконите е дело на четвъртокласничката Дзиаин Ванг, която макар да не е от традиционно православно семейство, е била една от най-вдъхновените ученички в иконописното ателие на Данаил Стефанов. 
Обсъждаме с директорката Мария Дуканова в началото на следващата учебна година да подредим тази изложба отново, за да могат да я видят повече хора, а може би тя ще стане част от благотворителната кампания "Талант без граници" на НУИ за обновяването на училището, каза Данаил Стефанов.