8 години затвор чу на първа инстанция 44-годишният преподавател по физическо възпитание Ивайло Александров за блудството с две свои малолетни ученички. Присъдата на Русенския окръжен съд обаче ще бъде атакувана от две страни, тъй като прокуратурата настоя за 14 години затвор, а двамата му адвокати пледираха за пълно оправдаване.
4 години продължила връзката на учителя с едно от момиченцата - между 2013 и 2017 година. С другата невръстна ученичка е имал отношения около половин година. Данни по делото показват, че Ивайло е успявал да спечели доверието на жертвите си и да влезе под кожата им. В началото омайвал малолетните деца със закачки, флиртуване със съобщения по телефона, гушкане и целувки. Когато връзката им започнела да се задълбочава обаче използвал принуда и заплахи, като се възползвал от това, че момиченцата са хлътнали по него и им обяснявал, че трябва да са интимни, за да останат заедно. Всичко това е ставало без да им посяга или наранява физически, а чрез емоционално дирижиране.  
Назначената му съдебно-психиатрична експертиза показва, че Ивайло е човек с комплекси, който търси начин да се изтъкне, за да демонстрира надмощие и налагане. 
Именно психическият тормоз над дългогодишната му жертва довел до опит за самоубийство. Момиченцето дълго ходило по психолози и психиатри, пиело тежки успокоителни, било му трудно да завърже нова връзка и да се адаптира в обкръжението на връстниците си. Желанието на ученичката да сложи край на живота си станало близо 2 години след края на връзката с преподавателя. Вероятно по тази причина съдът сметна, че Ивайло и действията му не са причина за опита за самоубийство на детето, затова го оправда. Сега момичето вече живее в чужбина далеч от лошите спомени и тежките преживявания.
Учителят бе оневинен и за това, че всъщност е блудствал с 2 и повече малолетни, което по закон се наказва тежко - със затвор между 5 и 20 години. Вместо по това обвинение съдът го наказа за по-лекия състав на престъплението - за 2 блудства с 2 отделни деца, който предвижда от 2 до 8 години и го осъди на 6 години затвор, като чрез правна процедура увеличи наказанието на максимума - 8 години строг затвор. Той ще трябва да плати и 10 000 лева на жертвата си, вместо претендираните 50 000 лева.
Според защитата му обаче, Ивайло е изцяло невинен, обвинението срещу него е скалъпено с манипулирани доказателства и неверни твърдения.
Данни по делото пораждат съмнения, че всъщност мъжът открай време има престъпни влечения към малки момиченца. Роденият в Горна Оряховица бивш преподавател има един официален брак със своя състудентка, който завършва с развод. Впоследствие заживява със своя ученичка, която е с 15 години по-малка от него и от която има дете. Впоследствие негови жертви стават малолетните деца, за които е даден на съд.