Роджър Федерер успя да спечели своя десети трофей на турнира в Хале, след като на финала победи белгиеца Давид Гофен след 7:6(2), 6:1 за 1 час и 25 минути игра. Финалът бе 13-и в кариерата на швейцареца в този турнир. 

По този начин Маестрото завоюва своя трети трофей за годината, както и рекорден десети в надпреварата, която се провежда на германска земя. За първи път в своята кариера швейцарeцът печели 10 или повече трофея

от даден турнир.

Освен това той вече има 102 трофея в тура и се приближи само на седем титли от абсолютния рекордьор по брой отличия Джими Конърс, който е успял да спечели през своята кариера внушителните 109 титли.

Сблъсъкът между Маестрото и белгийския тенисист бе девети, а статистиката след него показва смазващо превъзходство на швейцареца с 8:1 победи срещу днешния си противник.

Гофен от своя страна ще трябва да изчака още известно време, за да прекъсне сушата си от две години без титла. 

По време на първия сет пробиви нямаше и единствените инфарктни моменти в него бяха в петия гейм, в който на Федерер му се наложи да наваксва пасив от 0:40 точки и да спасява три точки за пробив.

В тайбрека обаче швейцарецът бе перфектен и успя да го спечели след два минипробива и 7:2 точки в своя полза. 

Вторият сет започна по най-добрия начин за швейцареца и той проби още в първия гейм от него, а след това успя да затвърди пробива си. Маестрото проби и в петия гейм на втория сет.

С две двойни и една непредизвикана грешка Гофен на практика бе пробит за трети път в последния гейм и така Маестрото спечели трофея.