Рекордните 60 автомобила са регистрирани за "Писта Русе", съобщи организаторът на ралито Росен Даскалов от "Русе Кар Моторспорт". Състезанието, което ще се проведе тази събота и неделя, е втори кръг от националния шампионат на затворен маршрут. 
 В серия "Купа Лада" записаните са 14, от които 5 състезатели на АСК "Русе Кар". В серия "Спорт" конкурентите са 16, в "Тунинг" - осем, а в свободната категория - 11. Най-малко са записаните за старта в серии "Енеос" - 6, и "Макси" - 5.  
"Писта Русе 2019" ще бъде проведена, след като веднага след "Лики Моли" край Калояново в регламента на шампионата бяха нанесени корекции, отнасящи се до дължината на спринтовите дистанции. За съкращаване на състезателните дистанции в сериите настояваха пилотите и тимови мениджъри, след което, само в рамките на две седмици Автомобилната федерация на България (АФБ) нанесе корекции в регулациите на пистовия шампионат.
От предварително обявен брой на планираните за всеки старт в отделните серии обиколки, сега се преминава към времеви формат. Така че според тези изменения, на трасето в Русе три от общо шестте категории автомобили - сериите "Спорт", "Туринг" и "Макси" ще карат по 20 мин плюс една допълнителна обиколка, докато за пилотите в двете купи - "Лада" и "Енеос", както и за традиционния само в Русе "отворен" клас, времето ще е по 15 мин плюс един тур от 2720 м.
Според измененията от 3 юни спортният директор (за Русе Енчо Енчев) може да предложи, а спортните комисари да одобрят сливането на две серии в една. Това почти сигурно ще стане за първи път тази година още в съботните квалификации, след като в Серия Туринг заявените са 8, а "максималистите" - едва петима.
Състезанието в Русе е традиционно, както и е традиционна неговата организация, смятана за едно от добре устройваните надпревари в градски условия. Причината за това е дългогодишният опит на русенци, както и фактът, че тази надпревара винаги събира много голям брой зрители.
Малките промени, които се правят тази година, са повече около детайлите, а не като генерални изменения в традиционната схема. Обезопасяването с гуми и ограничаването на трасето с лентите са рутинни действия. Няма промени по трасето, ако не се броят три или четири места по пистата, на които е трябвало да се направи козметичен ремонт.
Отново охраната на трасето и публиката ще е в два кръга, като в първият полицията ще гарантира безпроблемното провеждане на състезанието, а охранителите от вътрешния кръг ще се грижат за сигурността на публиката. 
Домакините от "Русе Кар моторспорт" слагат началото и на още едно състезание - първия кръг от Националният шампионат по Безопасно шофиране. Проектът изглежда достатъчно амбициозен, но и крайно необичаен като формат, като се има предвид, че става дума за състезание с картинги за 4 групи деца (6-9 г., 10-13, 14-15 и 16-17 г.), за които надпреварата ще е на две "писти" - теоретична (решаване на листовки, съобразени с възрастовата група) и "практика" с картинги по трасе, наподобяващо това на шампионата от Гимхана.
Двигателят на русенската надпревара Росен Даскалов този път обръща внимание повече на очакваната "гонка" на дечурлигата, отколкото на втория кръг от пистовия шампионат.
Всеки участник ще разполага общо с 100 т., като всеки неверен отговор или грешка в кормуването ще намалява актива му. Тези от последната група или по-малки, които имат вече шофьорски умения, ще седнат зад волана на учебен автомобил и с инструктор, обяснява Даскалов.